Bu kentteki binalar 6 Şubat depremlerinde yorgun düştü: İlk depremde büyük yıkım olur! Deprem yönetmeliği uyarısı

Bu kentteki binalar 6 Şubat depremlerinde yorgun düştü: İlk depremde büyük yıkım olur! Deprem yönetmeliği uyarısı

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Akdeniz Bölgesi'ndeki iki şehirdeki yapıların 6 Şubat depremleri sonrası ciddi yorgunluk yaşadığını belirterek acil önlem çağrısında bulundu. İşte detaylar...

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın hazırladığı 'Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir Kentler' panelinde açıklamalarda bulunan jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mersin ve Adana'nın zemin yapısının depreme dayanıklı olmadığını belirterek, "Mersin ve Adana'nın yerleşim yerleri çok kötü. Bu zeminde sağlam yapı inşa etmek oldukça zor" ifadelerini kullandı.

Mersin ve Adana'daki yapıların, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.8 büyüklüğündeki depremden çok fazla etkilendiğini ve bu binaların yorgun düştüğünü belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Şu anda 12 raundluk bir boks maçında 4. ya da 5. raundu bitirdik, yapılar artık yorgun. Bu yorgunluk, yeni bir depremde ciddi riskler yaratıyor" dedi.

"HATAYLILAR DA SİZİN GİBİ DÜŞÜNÜYORDU"

Odatv'de yer alan habere göre, Prof. Dr. Ahmet Ercan, Mersin'in tarım alanları üzerinde kurulduğuna dikkat çekerek, "Hataylılar da sizin gibi düşündü, ancak göçük altında kaldılar. Türkiye'nin en iyi deprem yönetmeliğine sahibiz, ancak uygulamıyoruz" ifadelerini kullandı.

Deprem yıkımlarının büyük kısmının zemin kaynaklı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ahmet Ercan, yapı denetim kuruluşlarının yanı sıra 'yer denetim kuruluşlarının' da kurulması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Kötü zeminde iyi yapı olmaz. Vatandaş, tapu alırken zeminin durumunu görebilmeli. Yer denetim kuruluşları sigorta şirketi gibi çalışmalı, zeminden kaynaklı yıkımlarda zararı karşılamalı" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN