Kuraklığa meydan okuyor resmen verim fışkırıyor! Çiftçinin yeni gözdesi: ‘Kuraklığa karşı çok arsız bir bitki’

Kuraklığa meydan okuyor resmen verim fışkırıyor! Çiftçinin yeni gözdesi: ‘Kuraklığa karşı çok arsız bir bitki’

Bu bitki öyle bir bitki ki kuraklığa meydan okuyor resmen verim fışkırıyor. Diğer ürünlere göre masrafı daha az verimi daha çok olan bitki, çiftçinin yeni gözdesi olurken, kuraklığa karşı çok arsız bir bitki olarak tanımlanıyor…

Samsun, kenevir üretimi konusunda dikkat çekici bir başarıya imza atıyor. Kuraklık gibi zorlu koşullara rağmen elde edilen yüksek verim, kenevir bitkisinin sulama ihtiyacının az olması ve kuraklığa karşı dayanıklılığı sayesinde mümkün oluyor. Bölgedeki üreticiler, kenevirin diğer tarım ürünlerine göre sunduğu avantajları vurguluyor.

KENEVİRİN AVANTAJLARI

Kenevir, hem gübre hem de sulama konusunda avantajlı bir ürün olarak öne çıkıyor. Havza Organize Sanayi Bölgesi'nde kenevirden tekstil ürünleri üretecek Keneviro firmasının sorumlu ismi Hüseyin Özçelik, “Kenevir, diğer ürünlere oranla daha az su ve gübre ihtiyacı duyuyor. Tane mısırda 50 kilo taban gübre kullanırken, kenevirde bu rakam 10-15 kilo arasında kalıyor” dedi.

samsunda-kenevir-hasadi-1.jpg

KURAKLIĞA RAĞMEN GÜLDÜREN VERİM

Samsun, Amasya ve Kastamonu'da 13 bin 600 dekar alanda kenevir ekimi gerçekleştiren Özçelik, “Bu yıl kurak bir sezon geçirmemize rağmen kenevirde verim iyi oldu. Dekar başına yaklaşık 1200 kilo sap ürünü bekliyoruz. Geçen yıl ortalamamız 650 kiloydu” ifadelerini kullandı. Özçelik, üretim alanını 35 bin dekarlık alana çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

“AZ NEMLE BİLE BÜYÜYEBİLEN ARSIZ BİR BİTKİ”

Kenevirin az su ile büyüyebilme yeteneği, bu sezon tarımsal faaliyetlerde büyük bir avantaj sağladı. Sağlam, kenevirin nemle büyüyen bir bitki olduğunu belirterek, “Bu yıl verimde herhangi bir sorunumuz olmadı. Kenevir, az nemle bile büyüyebilen arsız bir bitki” dedi.

samsunda-kenevir-hasadi-2.jpg

KENEVİRİN EKONOMİK AVANTAJLARI

Hüseyin Özçelik, kenevirin yüzyıllardır ekilen bir bitki olduğunu ve Türkiye’de yeniden değerlendirilmeye başlandığını ifade etti. “Kenevirden 5 bine yakın ürün yapıldığı söyleniyor. Verim ve çiftçinin elde ettiği gelir, diğer ürünlerden daha iyi” diye ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN