Enflasyon verilerini değerlendiren ekonomistler karamsar: 'İki ay önceki tahmin şimdiden çöp oldu'

Enflasyon verilerini değerlendiren ekonomistler karamsar: 'İki ay önceki tahmin şimdiden çöp oldu'

TÜİK'in enflasyon rakamlarını değerlendiren ekonomistler, verilerin Merkez Bankası hedeflerinden uzaklaştığını ve kasımda beklenen faiz indiriminin zorlaştığını ifade etti. "Likiditeyi kısa vadeli emre amade tutarsanız, odaklandığınız beklenti yönetiminin çalışmadığını gözardı ederseniz sonuç bu" diyen ekonomist Uğur Gürses, enflasyon beklentilerinin şimdiden "çöp" olduğunu belirtti. Programın çalışmadığını söyleyen İris Cibre ise, "Bu data dezenflasyonist sürece girmediğimizi gösteriyor" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yüzde 51,97 olan yıllık enflasyonun eylül ayında yüzde 49,38 olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Bağımsız bir kuruluş olan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise, aylık enflasyonu yüzde 5,34, yıllık enflasyonu yüzde 88,63 olarak hesapladı.

İstanbul Ticaret Odası verilerine göre İstanbul’daki tüketici enflasyonu temmuz ayına göre aylık yüzde 3,9 arttı. Geçen senenin aynı dönemine göre artış yüzde 59,18 oldu.

'PROGRAM ÇALIŞMIYOR'

Açıklanan rakamları değerlendiren ekonomist İris Cibre, TCMB'nin yüzde 38 olan yıl sonu beklentisini hatırlatarak enflasyonun aylık ortalama yüzde 0,5 olarak açıklanması gerektiğini söyledi.

Programın çalışmadığını belirten Cibre, "Bu data ne yazık ki dezenflasyonist sürece girmediğimizi gösteriyor" dedi.

Cibre, programın neden çalışmadığını ise şu şekilde açıkladı:

Çünkü hedef dar gelirlinin talebi değil, hedef yanlış

Çünkü yüksek faizin finansman maliyetleri fiyatlara girmeye başladı

Çünkü MB önceki aylarda kurun düşmesine izin vermeyerek, Ağustosta talebi iyi yönetmesine rağmen, 2.8% yukarı harekete izin vermiş oldu

Dezenflasyonist sürecin iletişimi iç tarafa yapılmadı

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara ise ham madde fiyatları, dolar ve talebin düştüğü bir dönemde enflasyonun hala yüksek olmasını, beklentilerin henüz düzelmemesine bağladı.

Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise TCMB'nin iki ay önce paylaştığı yıl sonu enflasyon beklentilerinin şimdiden "çöp" olduğunu şu şekilde açıkladı:

"Merkez Bankası, çökmüş döviz rezerv yapısına odaklandığı için 'acaba yeterince sıkılaşma yapamadık mı?' diye oturup düşünsün. Likiditeyi kısa vadeli emre amade tutarsanız, mali sistemi gecelik vadeye sıkıştırırsanız, odaklandığınız beklenti yönetiminin çalışmadığını gözardı ederseniz sonuç bu; iki ay önceki tahmin şimdiden çöp olur..."

Açıklanan rakamları değerlendiren ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, kurumların açıkladığı enflasyon hesaplamalarındaki farka dikkat çekti:

Babuşçu'nun paylaşımıa göre enflasyon hesaplamaları arasındaki fark; yıllıkta yüzde 39,25, eylül ayında ise yüzde 2,37 oldu.

TÜİK, İTO ve ENAG'ın açıkladığı enflasyon verilerini değerlendiren Ekonomist Murat Sagman ise "Bu gelen verilerle kasım ayında olası bir faiz indirmi ihtimali biraz daha zorlaştı" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN