TÜİK'in enflasyon rakamlarını değerlendiren ekonomistler, verilerin Merkez Bankası hedeflerinden uzaklaştığını ve kasımda beklenen faiz indiriminin zorlaştığını ifade etti. "Likiditeyi kısa vadeli emre amade tutarsanız, odaklandığınız beklenti yönetiminin çalışmadığını gözardı ederseniz sonuç bu" diyen ekonomist Uğur Gürses, enflasyon beklentilerinin şimdiden "çöp" olduğunu belirtti. Programın çalışmadığını söyleyen İris Cibre ise, "Bu data dezenflasyonist sürece girmediğimizi gösteriyor" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yüzde 51,97 olan yıllık enflasyonun eylül ayında yüzde 49,38 olarak gerçekleştiğini açıkladı.
Son dakika! TÜİK enflasyon verilerini duyurdu
Bağımsız bir kuruluş olan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise, aylık enflasyonu yüzde 5,34, yıllık enflasyonu yüzde 88,63 olarak hesapladı.
İstanbul Ticaret Odası verilerine göre İstanbul’daki tüketici enflasyonu temmuz ayına göre aylık yüzde 3,9 arttı. Geçen senenin aynı dönemine göre artış yüzde 59,18 oldu.
'PROGRAM ÇALIŞMIYOR'
Açıklanan rakamları değerlendiren ekonomist İris Cibre, TCMB'nin yüzde 38 olan yıl sonu beklentisini hatırlatarak enflasyonun aylık ortalama yüzde 0,5 olarak açıklanması gerektiğini söyledi.
Programın çalışmadığını belirten Cibre, "Bu data ne yazık ki dezenflasyonist sürece girmediğimizi gösteriyor" dedi.
Cibre, programın neden çalışmadığını ise şu şekilde açıkladı:
Çünkü hedef dar gelirlinin talebi değil, hedef yanlış
Çünkü yüksek faizin finansman maliyetleri fiyatlara girmeye başladı
Çünkü MB önceki aylarda kurun düşmesine izin vermeyerek, Ağustosta talebi iyi yönetmesine rağmen, 2.8% yukarı harekete izin vermiş oldu
Dezenflasyonist sürecin iletişimi iç tarafa yapılmadı
Merkez Bankası'nın yıl sonu beklentisi 38%'in tutması için aylık ortalama 0,5%
— İris Cibre ???? (@iriscibre) October 3, 2024
üst bant 42%'nin tutması için aylık ortalama 1,5% enflasyon açıklanmalı
Bu data ne yazık ki dezenflasyonist sürece girmediğimizi gösteriyor
Program çalışmıyor... https://t.co/uTs0C4WyN1
Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara ise ham madde fiyatları, dolar ve talebin düştüğü bir dönemde enflasyonun hala yüksek olmasını, beklentilerin henüz düzelmemesine bağladı.
Dünyada hammadde fiyatları ve dolar endeksinin düştüğü, içerde talebin zayıfladığı, üstüne kurun ve ücretlerin baskılandığı bir dönemde enflasyon hala yüksekse, bunun tek açıklaması beklentilerin henüz düzelmemiş olmasıdır. pic.twitter.com/KvuZ0hCemv
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) October 3, 2024
Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise TCMB'nin iki ay önce paylaştığı yıl sonu enflasyon beklentilerinin şimdiden "çöp" olduğunu şu şekilde açıkladı:
"Merkez Bankası, çökmüş döviz rezerv yapısına odaklandığı için 'acaba yeterince sıkılaşma yapamadık mı?' diye oturup düşünsün. Likiditeyi kısa vadeli emre amade tutarsanız, mali sistemi gecelik vadeye sıkıştırırsanız, odaklandığınız beklenti yönetiminin çalışmadığını gözardı ederseniz sonuç bu; iki ay önceki tahmin şimdiden çöp olur..."
Merkez Bankası çökmüş döviz rezerv yapısına odaklandığı için 'acaba yeterince sıkılaşma yapamadık mı?' diye oturup düşünsün. Likiditeyi kısa vadeli emre amade tutarsanız, mali sistemi gecelik vadeye sıkıştırırsanız, odaklandığınız beklenti yönetiminin çalışmadığını gözardı…
— Uğur Gürses ???? (@ugurses) October 3, 2024
Açıklanan rakamları değerlendiren ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarda, kurumların açıkladığı enflasyon hesaplamalarındaki farka dikkat çekti:
Babuşçu'nun paylaşımıa göre enflasyon hesaplamaları arasındaki fark; yıllıkta yüzde 39,25, eylül ayında ise yüzde 2,37 oldu.
Enflasyon hesaplamaları arasındaki fark yıllıkta % 39,25 ulaştı. pic.twitter.com/dncOVm8Tfq
— Şenol Babuşcu (@senolbabuscu) October 3, 2024
TÜİK, İTO ve ENAG'ın açıkladığı enflasyon verilerini değerlendiren Ekonomist Murat Sagman ise "Bu gelen verilerle kasım ayında olası bir faiz indirmi ihtimali biraz daha zorlaştı" ifadelerini kullandı.
Eylül 2024 tüketici enflasyonunu (TÜFE) TÜİK aylık % 2,97 yıılık %49,38 olarak açıkladı. Ortalama %2,2 olan aylık beklentinin üzerinde geldi. ENAG aylık %5,34, yıllık %88,63, İTO aylık %3,90 yıllık 59,18 olarak açıklamıştı. Bu gelen verilerle kasım ayında olası bir faiz indirmi…
— Murat Sagman (@muratsagman) October 3, 2024