Konya diken üstünde! 'Yer altından sesler geliyor'

Konya diken üstünde! 'Yer altından sesler geliyor'

Konya Ovası'nda yer altı suyu seviyesinin hızla düşmesiyle birlikte obruk oluşumları da endişe verici boyutlara ulaştı. Son bir yılda yapılan ölçümlerde, bazı bölgelerde yer altı suyu seviyesinin 20 metreye kadar düştüğü tespit edildi. Bu durum, bölgedeki tarım arazilerini ve yerleşim yerlerini tehdit eden obruk oluşumlarını tetikliyor. Prof. Dr. Fetullah Arık, yerden sesler geldiğini ifade ederek dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, yaptığı açıklamada, obruk sayısının hızla arttığını ve bu durumun başlıca nedeninin aşırı yer altı suyu kullanımı ve kuraklık olduğunu belirtti. Arık, "Vatandaşlarımızın, suların bulanıklaşması, yerden sesler gelmesi gibi belirtilere karşı dikkatli olması gerekiyor. Bu durumlar, obruk oluşumunun habercisi olabilir" dedi.

uuugg-001.jpg

BÖLGE HALKINI TEHDİT EDİYOR

Karapınar ilçesi ve çevresinde özellikle sık görülen obruklar, bölge halkını tedirgin ediyor. Uzmanlar, obruk oluşumunu önlemek için yer altı suyu kullanımının denetlenmesi ve su tasarrufu konusunda acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.

Konya Ovası'nın kapalı bir havza olması ve aşırı sulama nedeniyle yer altı suyu seviyesinin hızla düşmesi, obruk oluşumunu tetikleyen en önemli faktörler arasında. Bu durum, bölgedeki tarım arazilerinin verimliliğini düşürdüğü gibi yerleşim yerlerini de tehdit ediyor.

ppppp-001.jpg

ORTAK ÇABA GEREKİYOR

Uzmanlara göre, Konya Ovası'ndaki obruk oluşumu, hem bölge halkı hem de ülke ekonomisi için büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu nedenle, sorunun çözümü için yetkililer ve vatandaşların tüm ortak bir çaba gösterilmesi gerekiyor.

OBRUK NASIL NASIL ENGELLENİR?

Uzmanlar, oluşan obrukların azaltılması için jeolojik ve jeofizik etüt çalışmalarının yapılarak risk haritalarının oluşturulmasının ve derecelendirilmesi gerektiğini ifade etti. Eğer yeraltı suyu kullanımı varsa bu kontrol altına alınmalı, kaçak kuyulara kesinlikle izin verilmemeli.

ggiiii-001.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN