Karadenizlilerin kabusu bitiyor! Ordulular yaka silkiyordu, bu yöntemle bir tane bile kalmayacak

Karadenizlilerin kabusu bitiyor! Ordulular yaka silkiyordu, bu yöntemle bir tane bile kalmayacak

Karadenizlilerin kabusu nihayet son buluyor! Ordulu üreticiler artık yaka silkiyordu! Bu yöntem sayesinde tek bir tane bile kalmayacak...

Karadeniz Bölgesi'nde özellikle fındık üreticilerinin kabusu olan kahverengi kokarca böceği, modern mücadele yöntemleriyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, bu istilacı böceğe karşı "Cezbet-Yok Et" yöntemi ile 2.200 adet feromon tuzağı ağaçlara yerleştirildi. Bu sayede, kokarca böceğinin üreme dönemini bozarak popülasyonunu azaltmak hedefleniyor.

Gürcistan'dan Karadeniz'e sıçradı, 300 türe zarar veriyor! Samsun, Ordu, Rize… Kış gelmeden acil önlem alınmalı

Kahverengi kokarca böceği, Çin, Japonya, Kore Yarımadası ve Tayvan’a özgü bir türdür ve Avrupa’da ilk kez 1998 yılında görülmüştür. Türkiye’ye ise 2017 yılında Gürcistan sınırından giriş yapmıştır. Fındık başta olmak üzere sebze ve meyve ürünlerine ciddi zararlar veren bu böcek, tarım sektöründe büyük ekonomik kayıplara neden olmuştur. Larva aşamasında fındık bitkilerinin kökünü 20 günde kurutabilen ve birçok tarım ürününe zarar veren kahverengi kokarca, yayılma hızıyla da mücadeleyi zorlaştırmaktadır. Uzmanlar, böceğin özellikle Karadeniz bölgesinde fındık hasadına ciddi zararlar verdiğini ve etkili mücadele yöntemlerinin hızla uygulanması gerektiğini belirtiyorlar.

Kahverengi kokarcada 'cezbet-yok et' dönemi İhlas Haber Ajansı

Ordulu yetkililer, bölgede başlatılan bu mücadele ile kahverengi kokarca böceğinin etkisini en aza indirerek, Karadenizli çiftçilerin ekonomik kayıplarını azaltmayı hedefliyor. Bu modern yöntemlerin başarıyla uygulanması halinde, fındık üretimi üzerindeki bu büyük tehdidin ortadan kalkacağına inanılıyor. Böylece, Orduluların yıllardır yaka silktiği bu sorun tarih olacak ve Karadeniz'de tarım yeniden canlanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN