İki kişinin öldüğü İhmalin bedeli 40 bin TL: İzmir'deki elektrik akımı faciasında bilirkişi raporu dosyaya sunuldu

İki kişinin öldüğü İhmalin bedeli 40 bin TL: İzmir'deki elektrik akımı faciasında bilirkişi raporu dosyaya sunuldu

İzmir'de elektrik akımına kapılarak ölen 2 kişinin ölümüne neden olan ihmaller, bilirkişi raporuyla ortaya çıktı. Raporda, enerji kablolarının yeterli derinlikte olmadığı, koruyucu boruların iptal edildiği ve ihmallerin sadece 40 bin TL’lik bir maliyetle önlenebileceği tespit edildi.

İzmir Alsancak’ta geçtiğimiz temmuz ayında sağanak yağış sırasında yürürken elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay’ın ölümüne sebep olan ihmaller, bilirkişi raporuyla gün yüzüne çıktı.

T24'ten Cengiz Anıl Bölükbaş'ın haberine göre; İZSU ve GDZ Elektrik AŞ.’den 13’ü tutuklu toplam 42 kişinin yargılandığı davada, avukatlar Senih Özay ve Murat Fatih Ülkü'nün sorumluların ve denetim eksikliğinin tespiti hakkında İzmir 7. Sulh Hukuk Mahkemesi'nden talep ettiği bilirkişi raporu dosyaya sunuldu.

52775.jpg

Rapora göre, kabloların olması gereken derinliğe gömülmemesi, koruyucu boruların iptal edilmesi ve basit bir 40 bin liralık işlemin yapılmaması, olayın ana nedenleri olarak belirlendi.

KABLO DERİNLİĞİ YETERSİZ, KORUYUCU BORU YOK

Bilirkişi raporu, enerji kablolarının olması gereken 80 cm derinlikte olmadığı, mazgalların kabloyu ezdiği ve bu durumun izolasyon hasarına yol açtığını ortaya koydu. Özellikle, koruyucu boruların iptal edilmesi sonucu elektrik akımının dışarıya sızdığı ve ölümlerin bu nedenle gerçekleştiği tespit edildi.

554546.jpg

40 BİN LİRALIK İŞLEM YAPILMADI

Kazadan sonra enerji kablolarının üzerinin kapatıldığı ve asfaltla gizlendiği belirlenirken, dağıtım şirketi GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin kaza sonrasında nasıl bir tadilat yaptığı tespit edilemedi.

86785785.jpg

Bilirkişi raporunda, yapılan incelemede dosyada bulunan fotoğraf ve bilgi belgelerden enerji kablolarının mazgalın hemen altında kaldığı görüldüğü, fotoğraflardan kabloların hemen altında doğalgaz borusunun bulunduğu görüldüğünden kabloların özel koruma içine alınarak yönetmelikte belirlenen kablo derinliğine göre gömülmesi gerektiği, bu işlemler için gerekli maliyet bedelinin maktuen 40 bin TL olabileceği tespiti yer aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN