İzmir’deki elektrik akımı faciasında ihmaller zinciri: 80 santim derinde olması gereken kabloda 65 santimlik kayıp

İzmir’deki elektrik akımı faciasında ihmaller zinciri: 80 santim derinde olması gereken kabloda 65 santimlik kayıp

İzmir'de elektrik akımına kapılan iki kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili bilirkişi ön raporu hazırlandı. Raporda, kabloların 60-80 cm derinlikte olması gerekirken kaçağın oluştuğu noktada 15 cm derinlikten geçtiği belirtildi. Bu rapor doğrultusunda 29 kişi gözaltına alındı. Olayla ilgili sorumluluğu bulunan kurumlar birbirlerini suçlarken, bölge esnafı sorunun uzun yıllardır devam ettiğini ve olaydan sonra ekiplerin durumu bir anda "sihirli değnek" ile çözdüğünü ifade etti.

İzmir'de etkili olan sağanak yağış sonrası meydana gelen elektrik kaçağı nedeniyle Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın hayatını kaybetmesi üzerine başlatılan soruşturma hızla devam ediyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un açıklamasına göre, olayla ilgili olarak 9'u İZSU (İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi), 20'si GDZ Elektrik çalışanı olmak üzere toplam 29 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheliler, sağlık kontrollerinin ardından İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine getirildi.

Elektrik kaçağında bilirkişi ön raporu hazırlandı: Sorun yıllardır devam ediyormuş - 7

GDZ ELEKTRİK EGE BÖLGE MÜDÜRÜ GÖZALTINDA

Şüphelilerin parmak izleri alındıktan sonra Cinayet Büro Amirliğine sevk edildikleri öğrenildi. Gözaltına alınanlar arasında İZSU Kanal Daire Başkanı B.K., GDZ Elektrik Ege Bölge Müdürü ve Operasyon Yetkilisi A.S. ile işletme yöneticisi K.A.F. gibi üst düzey yöneticilerin de bulunduğu bildirildi.

80 SANTİMETRE OLMASI GEREKEN DERİNLİK 15 SANTİMETREYE DÜŞMÜŞ

Olayla ilgili olarak bilirkişi tarafından hazırlanan ön rapor da gün yüzüne çıktı. Raporda, bir besleme devresine ait kablonun yağmur tahliye mazgalı altına sıkıştığı ve yalıtımının zedelendiği belirtildi. Bu arızanın, ölümlere neden olan faz toprak arızasına yol açtığı kaydedildi.

Özge Ceren Deniz kimdir? Özge Ceren Deniz neden hayatını kaybetti? Özge Ceren Deniz olayı nedir? - Kastamonu Haber - Kastamonu Son Dakika HaberleriÖzge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay

Raporda, besleme devrelerine ait kabloların zeminden 36 ila 45 santimetre derinlikte olduğu, temasın olduğu noktada ise bu derinliğin 15 santimetreye kadar gerilediği, neredeyse mazgalın kalınlığıyla aynı seviyeye geldiği vurgulandı. Mevcut yönetmeliğe göre, bu derinliğin normalde 60 ila 80 santimetre olması gerektiği ifade edildi.

Elektrik kaçağında bilirkişi ön raporu hazırlandı: Sorun yıllardır devam ediyormuş - 11

'İZSU VE GDZ ELEKTRİK'İN İHMALLERİ VAR'

Bilirkişi raporunda şu ifadelere yer verildi:

"Kablo derinliğinin 15 santimetreye düştüğü noktada, bu kadar küçük gömülme derinliğine neden olan etken; rögar kapağı bitişiğinden geçirilen beyaz renkli drenaj borusunun kabloları kapağa doğru yükseltmesi ve bu arada kablo koruyucu borunun bu bölümde iptal edilmiş olmasıdır. İZSU uygulamalarının sonucu olan bu durumun kazanın asli nedenlerinden biri olduğu kanaatindeyiz. Kabloların 36 ve 45 santimetre aralığındaki derinliğe gömülmüş olması, kazanın yaşanmış olmasının asli nedenlerinden biri olarak GDZ Elektrik'in uygulamaları sonucu olduğu kanaatine varılmıştır. Sonuç olarak her iki kurumun ihmalleri olduğu kanaatine varılmaktadır."

GDZ ELEKTRİK: YAPILAN ÇALIŞMALARDA ŞEBEKEMİZE ZARAR VERİLDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, elektrik hattındaki kaçakla ilişkilendirilebilecek bir altyapı çalışmalarının olmadığını açıkladı. Belediyenin açıklamasında, İZSU'nun yağmur suyu ızgarası yapımı sırasında GDZ Elektrik gözlemcisinin de orada olduğu belirtildi. Ayrıca, "Dağıtım şirketi ızgaranın yanındaki elektrik hattında onarım yaptı, vatandaşlar 2 kez arıza kaydı bıraktı." denildi.

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin, bölgedeki kablolarda izolasyon hatası tespit ettiğine ilişkin raporuna da değinildi. GDZ Elektrik ise iddiaları reddederek, 6 aydır bir arıza kaydı olmadığını açıkladı. GDZ Elektrik yetkilileri, "Altyapı kuruluşu yağmur suyu ızgaralarını bilgimiz olmadan yaptı. Gözlemci talebi yoktu. Çalışmalarda şebekemize zarar verildi." dedi.

Elektrik kaçağında bilirkişi ön raporu hazırlandı: Sorun yıllardır devam ediyormuş - 13

'HAYVANLARIN BURADAN ACI ÇEKEREK GEÇTİĞİNİ GÖRDÜK'

Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında Enver Dündar Başar Sokak'ta mazgalların bulunduğu bölümde yapılan kazı çalışması tamamlandı. Bilirkişi incelemesi sonrası ekipler, onarım çalışması yaparak mazgalları kapattı ve bölgeye elektrik verilmeye başlandı.

Sokakta iş yeri bulunan esnaf, olayın üzüntüsünü yaşıyor. Bölgede iş yeri bulunan Ahmet Güner, elektrik kaçağı sorununun uzun yıllardır sürdüğünü iddia ederek, "Esnaf şikayette bulundu, şahsen ben bulunmadım ama biliyorum, şahidim. Ekiplerin gelip burada çalışma yaptığını gördüm. İnsandan gelen şikayet olmadı ama hayvanların buradan bağırarak, acı çekerek kaçtıklarını gördük. Burası vapur iskelesinin olduğu bir hat, buradan her gün yüzlerce insan geçiyor. Olay olduktan sonra bir anda bütün ekipler sanki sihirli bir değnek varmış gibi çözdüler olayı. Bilmiyorum çözüldü mü? İnşallah daha sonra da tekrar etmez." dedi.

Elektrik kaçağında bilirkişi ön raporu hazırlandı: Sorun yıllardır devam ediyormuş - 14

'ÜÇ KEZ ELEKTRİK ÇARPTI'

Olayın meydana geldiği sokaktaki markette çalışan İsa Yaman ise aynı yerde kendisinin de üç kez elektrik akımına kapıldığını belirtti. Yaman, olay günü yaşananları şöyle anlattı:

"Olay günü 19.30 sıralarında dükkanı kapatmıştım. Bizim bir arkadaş var, o müdahale etti. Ben gözümle gördüm. Çarptığını gördüm, kız suyun içine düştü. Yanındaki arkadaşı da onu kurtarayım derken o da çarpıldı, suyun içinden çıkamadı. Çevredekiler hortum yardımıyla çıkardı."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN