İliç’te işten çıkartılan maden işçilerden protesto: Siyanürsüz topraklarımızı geri ver

İliç’te işten çıkartılan maden işçilerden protesto: Siyanürsüz topraklarımızı geri ver

Erzincan İliç'te, Anagold Madencilik'te işten çıkarılan 187 işçi ve aileleri, maden ocağı önünde protesto düzenledi. Ellerinde "Önce topraklarımızı, sonra canlarımızı, en sonunda hayallerimizi çaldınız" ve "Siyanürsüz topraklarımızı geri ver" dövizleri taşıyan işçiler, şirketin kendilerini muhatap almadığını belirterek işlerine geri dönmek istediklerini ifade etti. Protestoda, yerel işçilerin işten çıkarılıp dışarıdan işçi getirildiği de öne sürüldü.

Liç kayması sonucu dokuz işçinin yaşamını yitirdiği Erzincan İliç’teki altın madeninin işletmecisi Anagold Madencilik’in işten çıkardığı işçiler ve aileleri bugün eylem yaptı.

Eyleme katılan işçiler ve aileleri, işten çıkarmaların haksız olduğunu savunurken, hem yaşam alanlarının hem de geçim kaynaklarının ellerinden alındığını belirtti.

Madenin nizamiye kapısı önünde toplanan kalabalık, ellerinde “Önce topraklarımızı, sonra canlarımızı, en sonunda hayallerimizi çaldınız”, “Siyanürsüz topraklarımızı geri ver” yazılı pankartlarla yürüdü. Eylemciler, sloganlarla seslerini duyurmaya çalışırken, özellikle madenin bölgedeki ekolojik dengeyi bozduğunu, yerel halkı mağdur ettiğini ve artık madenin faaliyetlerini sonlandırması gerektiğini dile getirdiler.

Kadınların yoğun katılım gösterdiği protestoda, madenin sadece topraklarını almakla kalmadığını, aynı zamanda yerel işçileri işten çıkarıp dışarıdan işçi getirdiğini öne sürdüler. Bir kadın protestocu, “Sen 187 kişiyi işten çıkaracaksın İstanbullusu, Ankaralısı, Diyarbakırlısı burada iş yapacak. Öyle bir dünya yok, biz buna müsaade etmeyiz” diyerek duruma tepki gösterdi.

"İŞÇİLERİMİZİ GERİ İŞE ALSINLAR; ALMIYORLARSA ÇIKIP GİTSİNLER"

Başka bir kadın ise, “Bizim meramızı aldılar, işçilerimizi de işten attılar. Hakları yok. İşçilerimizi geri işe alsınlar; almıyorlarsa meramızdan çıkıp gitsinler” diyerek, madenin bölgeden çekilmesi gerektiğini savundu.

İşten çıkarılan bir işçi ise, “Şu anda en büyük sıkıntı maden yetkililerin bizi muhatap almaması” diye konuştu.

Babası işten çıkarılan bir kadın, “Bize işten çıkarılmalarla ilgili mail gönderdiler, babamı işten çıkarması için bir tane sebep yok ya. Kim biliyor işten niye çıktığını, hiç kimse bilmiyor. Kafasına göre işten çıkarmışlar… İster biber gazı, ister cop biz hakkımızı arayacağız. İlk önce ellerindeki kanı temizlesinler sonra bizi copla dövsünler” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN