Daron Acemoğlu'ndan Nobel'in ardından ilk açıklama: Demokrasi saldırı altında

Daron Acemoğlu'ndan Nobel'in ardından ilk açıklama: Demokrasi saldırı altında

Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson ile birlikte 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazandı. "Demokrasi olgusu saldırı altında" diyen Acemoğlu, ödülün ekonomik büyümenin anlaşılmasında kurumların rolüne ve demokrasinin önemine dikkat çektiğini belirtti.

Türk akademisyen Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson ile birlikte 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görüldü. Acemoğlu, ödül sonrası sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, bu büyük başarıyı meslektaşlarıyla paylaşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, kendisini tebrik eden herkese teşekkür etti.

Acemoğlu, teşekkür mesajında kurumların ekonomik büyüme üzerindeki rolüne ve demokrasi ile siyasi değişim konularına vurgu yaparak, ödülün sadece kendi çalışmalarını değil, aynı zamanda bu alanda çalışan genç bilim insanlarının emeklerini de onurlandırdığını belirtti. “Demokrasi olgusunun saldırı altında olduğu bir dönemden geçiyoruz” diyen Acemoğlu, küresel sorunlarla başa çıkmak için güçlü kurumların ve sağlam toplumsal mutabakatların gerekliliğine dikkat çekti.

"DEMOKRASİYİ GÜÇLENDİRMEK ZORLU BİR MÜCADELE GEREKTİRİYOR"

Mesajında yapay zeka, ekonomik eşitsizlik, çalışma hayatının geleceği, yaşlanan dünya ve iklim değişikliği gibi önemli konuların, güçlü demokratik kurumlar olmadan çözülemeyeceğini vurgulayan Nobel ödüllü ekonomist, bu ödülün, dünyada kurumları ve demokrasiyi güçlendirmenin ne kadar zorlayıcı bir süreç olduğuna dikkat çekeceğini umduğunu ifade etti.

Acemoğlu, kendisini tebrik eden tüm kişilere minnettarlığını belirterek, Nobel Ekonomi Ödülü’nün bu yılki temasıyla dünya genelinde demokrasiyi ve kurumları daha da güçlendirme mücadelesine ışık tutacağını dile getirdi.

İşte Acemoğlu'nun o açıklaması:

Herkese sonsuz teşekkürler

Hem arkadaşlarım hem de aynı zamanda meslektaşlarım olan Simon Johnson ve James Robinson ile beraber, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülmüş olmaktan son derece mutlu ve gururluyum.

Aynı zamanda bu ödülün, ekonomik büyümenin anlaşılmasında kurumların rolünün önemini ve demokrasi ile siyasi değişim meselelerini vurgulamasıyla, sadece Simon, Jim ve benim çalışmalarımı değil, aynı zamanda bu konuda emek sarf eden bir çok harika genç ekonomist ve sosyal bilim insanının da çalışmalarını takdir etmiş olmasından dolayı da çok mutluyum.

Demokrasi olgusunun saldırı altında olduğu zamanlardan geçiyoruz. Yapay zeka ile ilgili bir çok konu, ekonomik eşitsizlikler, çalışma hayatının geleceği, yaşlanan dünya ve iklim değişimi gibi hepsi birbirinden önemli konularla baş edebilmek için gerekli olan toplumsal mutabakatı sağlamanın yolu her zamankinden daha güçlü kurumlara sahip olmaktan geçiyor. Temennim, bu ödülün vurgusunun dünyada kurumları ve demokrasiyi güçlendirmenin ne kadar zorlu bir mücadele gerektirdiğine ışık tutacak olması.

Beni gerek kişisel olarak gerekse mesajlarla ve sosyal medya üzerinden tebrik eden ve iyi dileklerini gönderen herkese minnettarım.

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Türk ve ABD vatandaşı olan ekonomisttir.

Daron Acemoğlu, 1993 yılından beri Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) akademik kariyerine devam ederken, 2000 yılında ekonomi profesörü ünvanını almıştır.

Siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, çalışma ekonomosi, iktisat teorisi ve beşeri sermaye ve eğitim konularında çalışmalar yapar.

Siyaset bilimci James A. Robinson'la birlikte yazdığı Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri (2006) ve Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğun Kökenleri (2012) adlı eserleri çok sayıda ödüle değer görülmüştür.

2021 yılı itibarıyla IDEAS/RePEc araştırma veri tabanına göre, dünyadaki en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomist arasındadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN