Son olarak Malatya’da meydana gelen depremin ardından uzmanlardan yeni açıklamalar geldi. Yapılan açıklamaların en dikkat çekeni ise yeni bir fayın varlığına ilişkin olan açıklamalar oldu. Tam 250 yıldan beri deprem ürettiği öğrenildi. İşte detaylar…
Malatya'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardında haritalarda yer almayan bilinmeyen bir fayın varlığı olduğu tespit edildi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, uydudan elde edilen verilerle bu yeni fayın Pütürge fayının batısında devam ettiğini vurguladı. Uzmanlar, bölgedeki depremlerin devam edeceği uyarısında bulunuyor.
BİLİNMEYEN FAYIN VARLIĞI
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurucusu, Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya'daki 5.9 büyüklüğündeki depremin, daha önce haritalarda yer almayan bir fay üzerinde gerçekleştiğini açıkladı. Uydudan elde edilen yer yüzeyi hareketleri, Pütürge fayının batısında başka bir fayın varlığını ortaya koyuyor.
DEPREM TARİHİ VE FAY HAREKETLERİ
Prof. Dr. Kutoğlu, geçen yıl 8 ve 25 Ocak’ta Malatya’da meydana gelen depremlerin de aynı bilinmeyen fay üzerinde olduğunu belirterek, haritaların güncellenmesi gerektiğini vurguladı. "Bölgedeki faylar geçmişte enerji biriktiriyordu ve bu durum yeni depremler için risk oluşturuyor" dedi.
GELECEKTEKİ RİSKLER
Kutoğlu, "Bölgede bu tip büyüklükteki depremler devam edecek" diyerek, Pütürge fayının en son 1905 yılında kırıldığını ve bu durumun bölgedeki depremlerin artışına neden olduğunu belirtti. Gelecekte 7.2 büyüklüğünde depremlerin olabileceğini kaydeden uzman, "Bu deprem, 6 Şubat depremleriyle bağlantılı değil; ancak enerji aktarımı sonucu stres yüklenmiş faylar üzerinde meydana geldi" diye ekledi.
YENİ FAY HARİTASI GEREKİYOR
Prof. Dr. Kutoğlu, bölgede bilinen resmi fay hatlarının dışında enerji biriktirmiş diğer fayların da olduğunu ifade ederek, "Bu faylar 6 ve üzeri büyüklükte depremler üretebilir. Haritalarımızda gözükmeyen yeni bir fay var, ancak bunun doğrulanması için sahada jeolojik ve paleosismolojik çalışmalar yapılması gerekiyor" dedi. Uzmanlar, halkın bu durum karşısında dikkatli olması gerektiğinin altını çiziyor.