250 yılda bir deprem üretiyor! Uzmanlardan korkutan yeni açıklama: Malatya'da haritada görülmeyen bir fay var

250 yılda bir deprem üretiyor! Uzmanlardan korkutan yeni açıklama: Malatya'da haritada görülmeyen bir fay var

Son olarak Malatya’da meydana gelen depremin ardından uzmanlardan yeni açıklamalar geldi. Yapılan açıklamaların en dikkat çekeni ise yeni bir fayın varlığına ilişkin olan açıklamalar oldu. Tam 250 yıldan beri deprem ürettiği öğrenildi. İşte detaylar…

Malatya'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardında haritalarda yer almayan bilinmeyen bir fayın varlığı olduğu tespit edildi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, uydudan elde edilen verilerle bu yeni fayın Pütürge fayının batısında devam ettiğini vurguladı. Uzmanlar, bölgedeki depremlerin devam edeceği uyarısında bulunuyor.

yeni-proje-2-001.jpg

BİLİNMEYEN FAYIN VARLIĞI

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurucusu, Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Malatya'daki 5.9 büyüklüğündeki depremin, daha önce haritalarda yer almayan bir fay üzerinde gerçekleştiğini açıkladı. Uydudan elde edilen yer yüzeyi hareketleri, Pütürge fayının batısında başka bir fayın varlığını ortaya koyuyor.

DEPREM TARİHİ VE FAY HAREKETLERİ

Prof. Dr. Kutoğlu, geçen yıl 8 ve 25 Ocak’ta Malatya’da meydana gelen depremlerin de aynı bilinmeyen fay üzerinde olduğunu belirterek, haritaların güncellenmesi gerektiğini vurguladı. "Bölgedeki faylar geçmişte enerji biriktiriyordu ve bu durum yeni depremler için risk oluşturuyor" dedi.

yeni-proje-3-001.jpg

GELECEKTEKİ RİSKLER

Kutoğlu, "Bölgede bu tip büyüklükteki depremler devam edecek" diyerek, Pütürge fayının en son 1905 yılında kırıldığını ve bu durumun bölgedeki depremlerin artışına neden olduğunu belirtti. Gelecekte 7.2 büyüklüğünde depremlerin olabileceğini kaydeden uzman, "Bu deprem, 6 Şubat depremleriyle bağlantılı değil; ancak enerji aktarımı sonucu stres yüklenmiş faylar üzerinde meydana geldi" diye ekledi.

yeni-proje-4-001.jpg

YENİ FAY HARİTASI GEREKİYOR

Prof. Dr. Kutoğlu, bölgede bilinen resmi fay hatlarının dışında enerji biriktirmiş diğer fayların da olduğunu ifade ederek, "Bu faylar 6 ve üzeri büyüklükte depremler üretebilir. Haritalarımızda gözükmeyen yeni bir fay var, ancak bunun doğrulanması için sahada jeolojik ve paleosismolojik çalışmalar yapılması gerekiyor" dedi. Uzmanlar, halkın bu durum karşısında dikkatli olması gerektiğinin altını çiziyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN