Asgari ücreti daha önce bilmişti! Fatih Portakal 2025 asgari ücret için düşünülen rakamı açıkladı

Asgari ücreti daha önce bilmişti! Fatih Portakal 2025 asgari ücret için düşünülen rakamı açıkladı

Asgari ücreti daha önceden bilen Fatih Portakal 2025 asgari ücret için düşünülen rakamı açıkladı. Olası ihtimalleri değerlendiren Portakal, bakın milyonlar için hangi rakamı verdi?

Milyonların gözü kulağı ocak ayında yapılacak asgari ücret görüşmelerinde. Yeni asgari ücretin ne kadar olacağı merakla beklenirken, SÖZCÜ TV Ana Haber sunucusu Fatih Portakal, hükümetin düşündüğü rakam ile olması gereken rakam arasında dikkat çekici farklar olduğunu açıkladı.

HÜKÜMETİN DÜŞÜNDÜĞÜ RAKAM

Asgari ücret için iki buçuk ay sonra masaya oturulacak. Yeni tutarın belirlenmesi az süre kala AKP kulislerinde konuşulan rakamların 23 ila 25 bin lira arasında olduğu ifade ediliyor. Ancak bu rakam, toplumun beklentilerinin çok altında kalıyor. Ekonomi yönetiminin önünde birkaç seçenek bulunuyor ve temel prensip olarak beklenen enflasyon oranından artış yapılması öngörülüyor.

BEKLENEN ENFLASYON VE ASGARİ ÜCRET

Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında öngörülen 2025 enflasyonu yüzde 17.5. Bu oranda bir artış yapılması durumunda asgari ücretin 19.977 lira olacağı hesaplanıyor. Ancak, ara zam yapılmaması nedeniyle bu rakamın komisyonda kabul edilmesi zor görünüyor.

fatih-portakal-asgari-ucret-1.jpg

Bir diğer seçenek ise gerçekleşen enflasyon oranında zam yapılması. Eğer enflasyon oranı ortalama yüzde 42 olarak dikkate alınırsa, asgari ücretin 24.142 lira olması bekleniyor. Hükümetin düşündüğü 25 bin lira ise, zam oranını yüzde 47’de bırakıyor. Ancak asgari ücretlilerin beklentisi, bu rakamların çok daha üzerinde; vatandaşlar ortalama 30 ila 40 bin TL arasında bir zam bekliyor.

FATİH PORTAKAL’IN ASGARİ ÜCRET DEĞERLENDİRMESİ

Fatih Portakal, SÖZCÜ TV’de yaptığı açıklamada, “Söylenen 22 bin TL ile 24 bin TL arası. Ancak 17.002 lira olan asgari ücretin alım gücü, 12.514 liraya düşmüş durumda. Burada yaklaşık yüzde 35 kayıp var. Bu kaybın telafi edilmesi gerekiyor. Yıl sonundaki enflasyon oranının da yüzde 45 civarında olacağı tahmin ediliyor. Tüm bu hesaplamalar yapıldığında, asgari ücretin en az yüzde 80 zam görmesi gerekiyor. Bu durumda da asgari ücretin 30.600 TL olması mümkün” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN