Filistin'in çığlığı tiyatro sahnesine taşındı: 'Islık çalmak istiyorum'

Filistin'in çığlığı tiyatro sahnesine taşındı: 'Islık çalmak istiyorum'

Nuh Tiyatro Topluluğu'nun Filistin'de yaşanan katliama dikkat çektiği 'Islık Çalmak İstiyorum' tiyatro oyunu prömiyerini Pendik'te yaptı. Mehmet Akif Çanakçı'nın yazıp yönettiği oyun, İbrahim ve Ahmet adlı iki kardeşin yaşam mücadelesi üzerinden Filistin halkının maruz kaldığı katliama ışık tutuyor.

Nuh Tiyatro Topluluğu'nun Filistinli iki kardeşin hayatta kalma mücadelesini sahneye taşıdığı 'Islık Çalmak İstiyorum' tiyatro oyunu prömiyerini Pendik'te yaptı. Oyunun genel koordinatörü Fevzi Türkmen’in selamlama konuşmasıyla başlayan prömiyer İstanbul’un dört bir yanından gelen sanatseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Mehmet Akif Çakançı'nın yazdığı oyunun sonunda seyirciler gözyaşlarına hakim olamadı.

screenshot-2.jpg

Oyunu izleyen seyircilerden Cumali Mazı, Filistin’de yaşanan insanlık dramının tiyatro sahnesine taşınacağını duyduğu için etkinliğe katıldığını belirterek, şu görüşlerini ifade etti: “İzlediğimiz oyun, geçmişten bugüne yaşanan acılara, toprak gasplarına, cesaretin sembolü olan insanların varlığına ve umudunu yitirmeyen direnişe tanıklık etmemizi sağladı. Kâh hüzünlendik, kâh gururlandık. Ancak anladık ki bu dramın sona ermesi için hâlâ yapılması gereken çok şey var. Sesi duyulmaya çalışanların sesi olmak, sembolik de olsa ıslık çalmak, görmezden gelmemek ve bu meseleyi sürekli gündemde tutmak çok önemli. İnşallah bir gün bu coğrafyada akan kanı durdurmak mümkün olur. Emeği geçen tüm kahramanlara ve bu oyunu yazarı ve yönetmeni Mehmet Akif Çanakçı’ya minnettarım. Tüm insanlığın birlik olup bu hukuksuzluğu sona erdirmesini diliyorum."

igeaig.jpg

İzleyici Erdinç Bektaşoğlu ise şunları söyledi: “Bütün dünyanın sessizce izlediği Filistin’deki zulme karşı ‘Islık Çalmak İstiyorum’ diyerek tiyatro sahnesinde canlandırdıkları karakterlerle haykıran Barış Tanrıver, Buğra Kocabacak ve Nuh Tiyatro Topluluğu üyelerini tebrik ediyorum. Onlar sahneden ‘Islık Çalmak İstiyorum’ diye seslendiler. Anlatılan hikayeler, izleyicilerin gözyaşları ve alkışlarıyla karşılık buldu. Unutamayacağım bir deneyimdi.”

İzleyicilerin ilgisiyle biletlerin günler öncesinden tükendiği anlamlı etkinlik, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Oyun öncesinde, kaligrafi sanatçısı Sabahattin Nayir ve öğrencilerinin eserlerinin yer aldığı Filistin temalı sergi de fuaye alanında ziyaterçilerin beğenisine sunuldu.

'ISLIK ÇALMAK İSTİYORUM' HAKKINDA

Oyun, Filistinli iki kardeş, İbrahim ve Ahmet’in yaşam mücadelesini sahneye taşıyor. Filistin halkının işgal altındaki özgürlük mücadelesi ve hayatta kalma çabası etkileyici bir dille izleyiciye sunan oyunda Ahmet karakteri, bir gazeteci olarak yaşanan trajedileri dünyaya duyurmak için verdiği mücadeleyi sürdürürken, İbrahim ise atalarından kalan toprakları koruma gayreti içinde bir karakter olarak izleyici karşısında.
Gerçekle kurgunun harmanlandığı eserde, Filistin'in davasının sembollerinden Hanzala, Nakba ve Limon Ağacı gibi unsurlar işlenirken, Filistin direniş tarihine damga vuran Rachel Corrie ve Naci el-Ali isimleri de anılıyor. Oyunun yazarı Mehmet Akif Çanakçı, izleyiciye özellikle son bir yılda bütün dünyanın gözü önünde Filistin halkının maruz kaldığı katliamı sorgulama fırsatı sunan oyunun anlamını Filistinli şair Mahmud Derviş’in “Bir Filistin vardı, bir Filistin gene var!” sözüyle ifade ediyor.

screenshot-1.jpg

Nuh Tiyatro Topluluğu'nun sahneye koyduğu, senaryosunda ve yönetiminde Mehmet Akif Çanakçı imzası yer alan oyunun genel koordinatörlüğünü Fevzi Türkmen üstleniyor. Oyunda Barış Tanrıver, Buğra Kocabacak Filistinli kardeşleri canlandırırken, oyunun reji asistanlığını Ceylin Evrim layık, dekor tasarımını M. Ekdi Çanakçı, görsel tasarımını Talha Sağlam, ışık ve ses tasarımını Eren Bozkurt ve Korcan Çelik, redaksiyonunu Gökhan Nair üstleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN