Coğrafi işaretiyle tanınıyor resmen yok satıyor! Endemik türün en aranan lezzeti: Kasıma kadar toplanıyor

Coğrafi işaretiyle tanınıyor resmen yok satıyor! Endemik türün en aranan lezzeti: Kasıma kadar toplanıyor

Erzincan’ın coğrafi işaretli lezzetlerinden olan o meyvede beklenen hasat zamanı geldi. Ağustos ayından Kasım’a kadar süren hasatta toplanan lezzetli ürünler bölge halkının en önemli geçim kaynağı oluyor…

Erzincan'ın coğrafi işaretli ürünü olan Cimin üzümünde hasat sezonu resmen başladı. Erzincan'ın Üzümlü ilçesi ve köylerinde yoğun olarak yetiştirilen Cimin üzümü, endemik bir tür olarak bölgenin en aranan lezzetleri arasında yer alıyor. 2002 yılında coğrafi işareti tescil edilen bu önemli ürün, hasat sezonuna genel olarak Ağustos ayının ikinci yarısında başlanıyor.

Cimin üzümünde, verim ve kaliteyi etkileyen en önemli faktör iklim şartları olarak öne çıkıyor. Hasat sezonu, rakıma göre Kasım ayına kadar devam ediyor. Erzincan'da 9 bin 450 dekarlık alanda yetiştirilen Cimin üzümü, yıllık olarak 6-7 bin ton arasında bir rekolte gerçekleştiriyor. Bu üzüm çeşidi, hem üreticilere hem de il ve ilçe ekonomisine önemli katkılarda bulunuyor.

erzincan-cimin-uzumunde-hasat-2.jpg

SAĞLIK ÜZERİNDEKİ FAYDALARI

Cimin üzümü, sıfıra yakın şeker oranı ve mayhoş tadı ile sofralık olarak talep görüyor. Sağlık açısından da oldukça faydalı olan bu üzüm, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kansızlık ve karaciğer hastalıklarına karşı şifa sağlıyor. Ayrıca, böbrek fonksiyonlarını artırıyor, yağların erimesine yardımcı oluyor ve kanın temizlenmesinde önemli bir rol oynuyor.

ÜRETİME ENGEL ÇIKMAMASI İÇİN YOĞUN ÇALIŞMA HAKİM

Üzümlü'de Mehmet Canbaba adlı çiftçi, üzüm hasadına başladı. Üzüm bağlarının yoğun olduğu Üzümlü'de, 23 farklı üzüm çeşidi yetiştiriliyor; ancak literatürde yaygın olarak bilinen ve akla ilk gelen çeşit Karaerik olarak da bilinen Cimin üzümü oluyor. Erzincan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü ile Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Nisan ayından bu yana üretimde sıkıntı yaşanmaması ve hastalık zararlı kontrolünün yapılabilmesi için yoğun bir çalışma yürütüyor.

erzincan-cimin-uzumunde-hasat-1.jpg

Cimin üzümünün hasat sezonu, Erzincan'ın bu özel ürünü için önemli bir dönem olup, hem üreticiler hem de tüketiciler için büyük bir heyecan kaynağı olmaya devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN