Sermaye kontrolünden korkan yurt dışında konut aldı

Sermaye kontrolünden korkan yurt dışında konut aldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, temmuz ayı ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Verilere göre Türkiye'de yaşayanların yurt dışında edindiği gayrimenkul değeri 2 milyar dolara dayandı.

SEDA İNCİRKUŞ

Ekonomik istikrarsızlık ve güvenlik endişeleri Türk yatırımcıyı yurt dışına kaçırdı. Özellikle gayrimenkul yatırımlarında meydana gelen artış gözden kaçmadı. Geçen yıl ocak-temmuz aylarında toplam büyüklüğü 996 milyon olan yurt dışı gayrimenkul yatırımları, bu yılın aynı döneminde 1 milyar 203 milyon dolara yükseldi. Son bir yılda ise 1 milyar 989 milyon dolar yatırım yapıldı.

YÜZDE 900 ARTIŞ

Yurt dışı gayrimenkul yatırımları 5 yıl öncesine göre yüzde 900 arttı. 2020 yılının ocak-temmuz aylarında 118 milyon dolar olarak kaydedilen yatırım hacmi; 2021'de 157 milyon dolara, 2022'de 271 milyar dolara, 2023'te 996 milyon dolara ve 2024'te 1 milyar 203 milyon dolara çıktı.

Aylık olarak ise geçen yıl temmuz ayında 182 milyon dolar yurt dışı gayrimenkul yatırımı yapılırken bu yılın aynı ayında yapılan yatırım, 175 milyon dolar oldu. 2024'ün ilk 7 ayında 213 milyon dolar ile en çok yatırım mayıs ayında yapıldı.

'SERMAYE ÇIKIŞINA SIKIYÖNETİM UYGULANDI'

Ekonomi yazarı Uğur Gürses, Türklerin yurt dışında konut alma eğilimlerini ekonomik istikrarsızlığa dayandırarak, "Yurt dışına sermaye çıkışına sıkıyönetim uygulandı." dedi. Eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dönemini hatırlatan Gürses, "Bunun tohumları Nureddin Nebati döneminde atıldı. Resmî bir uygulama olmasa da yurt dışına yapılan transferlerde fiilî olarak zorluk çıkarıldı. Mesela Merkez Bankası bankalara söyledi; bankalar sorular sorarak, belgeler talep ederek zorluk çıkardı. Bu uygulandığı için, vatandaşlar ya da şirketker, 'Biz bu parayı çıkaramayacağız.' ya da 'Bu paralara el mi koyacaklar?' korkusuyla başka alanlara yöneldi. Konut alımı da onlardan biri. Mevzuat dışı kambiyo kısıtlaması yaptığınızda vatandaş başka bir yol buluyor" şeklinde konuştu.

SCHENGEN VİZESİ KOLAYLIĞI

Yurt dışına çıkmanın, büyükelçiliklerden vize randevusu bile almakta zorlanan Türkler için artık neredeyse bir hayal olduğu dönemde, Schengen vizesini hatırlatan Gürses, "Tabii bir de yurt dışında bazı Avrupa ülkelerinde konut aldığınızda oturma izni alıyorsunuz ve Schengen vizesi sahibi oluyorsunuz" dedi.

Schengen vizesi ile Avrupa Birliği ülkelerine rahatça giriş yapılabilir ve birden fazla ülke ziyaret edilebilir. Schengen bölgesinde seyahat eden kişiler, sınır ve gümrük kontrolünden de geçmezler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN