Asırlardır inek sütü diye kan içiyormuşuz! Bilim dünyası açıkladı: İnsan sağlığına uygun değil

Asırlardır inek sütü diye kan içiyormuşuz! Bilim dünyası açıkladı: İnsan sağlığına uygun değil

Market raflarında kolayca ulaşabildiğimiz inek sütü paketlerinin içindekiler, en basit ifadeyle “arındırılmış kan” olarak tanımlanabilir. Ancak bugün marketlerde inek sütünün yanı sıra badem, hindistancevizi, yulaf, soya ve fındık gibi çeşitli bitkisel sütler de bulunmaktadır. Bu bitki bazlı sütler, isimlerinden de anlaşılacağı gibi ilgili bitkilerin işlenip süzülmesiyle elde edilir..

Gerçekte, market raflarındaki inek sütleri de bir süzme işleminden geçer. Bu süreçte ineklerin kanı, süt üretimi için gerekli olan besin maddelerini filtre eden meme bezlerinde işlenir. Bu durum sadece inekler için değil, tüm memeliler için geçerlidir.

MEĞER KAN İÇİYORMUŞUZ

WebTekno’nun haberine göre; İster insan, ister inek, isterse kedi ya da tavşan olsun, memeli yavruları hızlı beyin ve beden gelişimi için şeker, yağ ve proteine ihtiyaç duyarlar. Tabii ki bir inek, bu besin maddelerini doğrudan kan vererek yavrusuna aktaramaz. Bu noktada, binlerce küçük keseciğe sahip olan meme bezleri devreye girer. Meme bezlerinin duvarlarını kaplayan hücreler, kanın içindeki suyu ve besin maddelerini emer ve kimyasal bir dönüşümle süte çevirir.

img-1644.jpeg

MEMELİLERİN SÜTÜNDE FARKLI BİLEŞENLER VAR

Her memelinin sütü, farklı bileşenlere sahiptir. Örneğin, fokların sütü inek sütüne göre 15 kat daha fazla yağ içerir ki bu onların soğuk iklimlerde yaşamlarını sürdürebilmeleri için mantıklıdır. Tavşanlar, yüksek atlayışlar için gereken kas yapısını desteklemek üzere protein bakımından zengin süt üretirler.

DİĞER HAYVANLARDA DA VAR

Kangurular ise daha da ilginç bir durum sergilerler; iki farklı meme ucundan iki farklı türde süt üretebilirler. Bunlardan biri yeni doğmuş yavru için yüksek şeker içerikliyken, diğeri daha büyük ve hareket eden yavru için yağ ve protein bakımından zengindir.

İnek sütü, insan sağlığına tam olarak uygun değildir ve özellikle laktoz intoleransı olanlar için sıkıntı yaratabilir. Bunun temel nedeni, bizlerin buzağı olmamamızdır. Ayrıca, kedilere inek sütü vermek yaygın bir yanılgıdır ve özellikle yavru kediler için sindiremeyecekleri bileşenleri içerdiği için tehlikeli olabilir.

İnsanlar, diğer memelilerin sütünü tüketerek büyüyen tek canlı türüdür. Bilimsel çalışmalar, inek sütünün olası zararlarını göstermekte ve kalsiyum ihtiyacımızı karşılamak için alternatif kaynaklara yönelmemizi tavsiye etmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN