25 bin liraya sahte lisans diploması! Sosyal medyadan 'yıllarını harcama' diyerek müşteri arıyorlar

25 bin liraya sahte lisans diploması! Sosyal medyadan 'yıllarını harcama' diyerek müşteri arıyorlar

Sosyal medyada birçok hesabın, farklı üniversite ve bölümden lise, önlisans, lisans ve yüksek lisans gibi geniş bir yelpazede sahte diploma satışı yaptığı görüldü. Lisans diplomasını 25 bin liradan satan hesaplar, müşterilere belgelerin e-Devlet'e işleneceği ve hukuki anlamda sorun yaşamayacakları vaatlerinin yanı sıra meslek seçme imkanı da tanıyor. Uzmanlar diploma satışı yapan kadar alanın da suç işlediğini beliriyor.

Sosyal medyada oluşturulan birçok hesapta, farklı üniversite ve bölümlerden sahte diploma satışı yapıldığı görüldü. Bu dolandırıcılık yöntemi, lise, önlisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının da satışıyla geniş bir yelpazeye yayılmış durumda.

5.jpg

Sahte diploma satan sayfalarda, belgelerin orijinalinden ayırt edilemeyeceği, e-Devlet'e işleneceği ve hukuki anlamda sorun yaşanmayacağı vaatleriyle kişilere doktorluk, mühendislik, öğretmenlik, veterinerlik gibi çeşitli meslekleri seçme şansı da tanınıyor.

4.jpg

FİYAT LİSTESİ BİLE SUNUYORLAR

Bir sayfanın, 2009'dan bu yana sahte diploma basımı yaptığını belirterek fiyat listesi dahi yayınladığı görüldü. En son 2023 yılına dair yayınlanan fiyat listesinde, lisans diplomasının 10 bin lira, yüksek lisans diplomasının 12 bin lira, lise diplomasının 6 bin lira, ön lisans diplomasının 8 bin lira ve ilköğretim diplomasının 4 bin lira olduğu belirtildi.

1.jpg

LİSANS DİPLOMASI 25 BİN LİRA

Müşteri şeklinde konuşularak ulaşılan sayfa ise lisans diplomasının yeni ücretinin yüzde 150 zamlı olarak 25 bin lira olduğunu aktardı. Bazı sayfalarda hukuk ve tıp gibi fakülteleri için diğer fakültelere göre daha yüksek ücretler belirlenmesi de dikkat çekti.

2.jpg

KİŞİSEL BİLGİLER TOPLANIYOR

Sahte diploma almak isteyenlerden isim, soyisim, adres ve TC kimlik numarası gibi kişisel bilgiler isteniyor. Satıcılar, sahte diplomalarla KPSS ve benzeri resmi sınavlara girilebileceğini ve resmi kurumlara başvuru yapılabileceğini de belirtiyor.

3.jpg

'PARAYI ALINCA TÜM İLETİŞİMİ KESİYORLAR'

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, bu tür sahte diploma satıcılarının dolandırıcı olduğunu belirterek, "Sahte diploma verilip bunun gerekli kurumlara eklenebileceğinin söyleniyor olması neredeyse imkansız. Vatandaşa aslında tamamen illegal olan bu durum için bu bu tarz yasa dışı kurumlarla iletişime geçtiğinde 25-30 bin lira gibi bir rakama diploma verebileceklerini ve her türlü sisteme kayıt yapılabileceklerini söylüyorlar. Burada kişi o diplomayı almak için parayı ödediğinde bütün iletişim kesiliyor ve artık bu kişilerle iletişim kurulamıyor." dedi.

'YANLARINA KAR KALIYOR'

Hiçbir şekilde e-Devlet ya da benzeri bir sistemi kayıt yapılamadığının altını çizen Demircan, "Vatandaşlar da bu şekilde dolandırıldıktan sonra maalesef kolluk kuvvetlerine başvurmayı tercih etmiyorlar. Çünkü zaten kendileri de illegal bir iş yapıyorlar. Böylelikle dolandırıcıların yaptığı bu işler yanlarına maalesef kar kalıyor." diye konuştu.

9756880.jpg

'BELGEYİ ALAN KİŞİ DE SUÇA KARIŞMIŞ OLUYOR'

Avukat Deniz Özdal, sahte diploma edinmenin resmi belgede sahtecilik suçunu oluşturduğunu belirterek, "Sahte diploma edinmeye çalışan ve bu yolla aslında bu suçu işleyen dolandırıcılığın eline düşenler de ne yazık ki bir suç işlemiş oluyor. Zira sahte diplomanın edinilmesi, resmi belgede sahtecilik suçunu oluşturuyor. Yani burada sadece bu belgeyi vereceğini iddia ederek, vadederek dolandıran değil aynı zamanda bu belgeyi almak isteyen kişi de suça karışmış oluyor." şeklinde konuştu.

''BİLMİYORDUM' DEMEK KABUL EDİLMİYOR'

Sahte diploma almak için başvuruların kişilerin bir kısmının dolandırıldığını ve suçun teşebbüs aşamasında kaldığını belirten Özdal, bazılarının ise diplomaları gerçekten temin ettiğini ancak sahte diplomanın muhakkak gün yüzüne çıktığını aktardı.

9756881.jpg

Sahte diploma kullanıldığı gün yüzüne çıktıktan sonra doğrudan alan şahısların da sorumlu olduğunu ifade eden Avukat Özdal, "Burada 'bilmiyordum ya da ben bu belgenin gerçek olduğunu kabul ediyordum' gibi bir iddia da tabi ki kabul edilmiyor." ifadelerini kullandı.

2 YILDAN 5 YILA HAPİS CEZASI VAR

Özdal, "Resmi belgede sahtecilik suçunun basit haliyle 2 yılla 5 yıl arasında bir hapis cezası öngörülüyor. Fakat burada aslında mağdur olduğunu iddia edenler ne kadar mağdur? Bunlar da bir suç işleme kastıyla yola çıkıyor. Fakat dolandırıldıkları için bu suç tamamlanmıyor. Ne yazık ki bize de bu konuyla ilgili başvuran bir sürü kişi oluyor. Kimi zaman da gerçekten bu şekilde bir belgeyi edinmiş oluyorlar ve sosyal hayatın belli aşamalarına, bu belgeyle katılmış, devam ettirmiş oluyorlar ve bu belgenin sahte olduğu ortaya çıkmış oluyor. Yine burada bir mağduriyet ortaya çıkıyor. Kimi zaman yüksek lisans eğitimine dahi devam eden oluyor bu belgelerle. Başvurmak doğru değil." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN