Tam 2.500 yıllık keşkek bulundu! Amasyalılar şaştı kaldı: 17 yıldır onu arıyorlardı! Asırlardır oradaymış

Tam 2.500 yıllık keşkek bulundu! Amasyalılar şaştı kaldı: 17 yıldır onu arıyorlardı! Asırlardır oradaymış

17 yıldır inceleniyordu tüm geçmiş bir bir gün yüzüne çıktı. Amasya'da ortaya çıkan o detay 2.500 yıl öncesine tanıklık ediyor. O zamanlarda da aynısı yapılıyormuş. İşte tüm detaylar…

Amasya'daki Oluz Höyük kazıları hız kesmeden devam ederken Pers dönemine ait saray mutfağının kalıntıları her şeyi gün yüzüne çıkardı. 2.500 yıllık toprak tencere içerisinde bulunan kemik parçaları ve tahıl taneleri geçmişin gizli kapılarını da araladı. Bilim insanlarına heyecanlandıran bulgular ortaya çıkarken o lezzetin yıllar öncesinde yapıldığı da ortaya çıktı. İşte tüm detaylar…

DAMAK LEZZETLERİ DE AYNIYMIŞ

Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan keşkeğin yıllar öncesinde de yapıldığı ortaya çıktı. Yapılan kazılarda kemik parçaları ve tohumlar ortaya çıkarken et ve tahıl birleşiminden oluşan keşkeğin yıllar öncesinde de yapıldığı anlaşıldı.

oluz-hoyuk-comlek.jpg

Kazı başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Anadolu’nun çok sevilen bir yemeği olan keşkeğe çok benziyor. Bugünkü keşkek kültürüyle bulduğumuz tencerenin şekli ile içindeki malzemeler çok benzeşiyor” sözlerine dile getirdi.

17 YILDIR DEVAM EDİYOR

Çalışmaların 17 yıldır devam ettiği belirtilirken Pers sarayının anıtsal girişinin ve mutfak karşılaşmalarını sürdüğü belirtildi. Yapılan çalışmalar kapsamında hayvan kemiği, tahıl kalıntısı ve öğütme taşlarının bulunduğunu ifade eden İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dönmez, yeni bulunan yemek pişirme kabının içerisinde yer alan hayvan kemikleri ve tahıl kalıntılarının olduğunu söyledi. Bu kapsamda içerisinde pişen yemeğin Anadolu aşı ya da keşkek benzeri bir yemek kalıntısı olduğuna değinen uzman isim, pişmiş topraktan elde edilen 30 santim uzunluğundaki tencerenin 30 kişilik bir yemeği pişirecek ölçüde olduğunu vurguladı.

keskek.jpg

Dönmez, tencerenin Pers Saray mutfağına ait olduğu yönündeki bulguları arttırdığını ifade etti. Dönmez, ortaya çıkarılan çömleğin sıradan bir yemek pişirme kabı olmadığını ifade etti. 2.500 yıllık Pers yolunun Anadolu'da ilk kez bulunan ateşgede ve çok sütunlu ibadethane gibi komplekslerden oluştuğunu ifade eden Dönmez, kazıların heyecanlı bir şekilde devam ettiğini aktardı. Dönmez, Kazı projesine destek Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile katkı sağlayan Türk Tarih Kurumu, Amasya Valiliği ve Amasya Belediyesi’ne teşekkürlerini iletti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN