Pazarcı da vatandaş da hayat pahalılığından dertli: Akşama kadar 2 kilo fasulye satabildim

Pazarcı da vatandaş da hayat pahalılığından dertli: Akşama kadar 2 kilo fasulye satabildim

Artvin'in Şavşat ilçesindeki pazar, hayat pahalılığının etkilerini gözler önüne seriyor. Vatandaşlar, temel gıda maddelerindeki fiyat artışlarından dolayı büyük zorluk yaşadıklarını belirtiyor. Pazarcı esnafı ise yüksek üretim maliyetleri nedeniyle ürünlerini satmakta güçlük çekiyor. Esnaf, vatandaşların alım gücünün düştüğünü ve yüksek fiyatlı ürünlere yanaşmadığını söylüyor.

Artvin'in Şavşat ilçesindeki pazarda, temel gıda maddelerindeki fiyat artışları vatandaşları ve esnafı zor durumda bırakıyor. Yüksek maliyetler nedeniyle pazarcılar ürünlerini satmakta güçlük çekerken, vatandaşlar ise alım gücünün düştüğünü belirtiyor. Özellikle emekliler, yüksek fiyatlardan şikayetçi.

Bedriye Gün, "Fiyatlar çok pahalı bizlere göre yani emekli insanlara. Piyasa sadece Şavşat ve Artvin’de değil her taraf can yakıyor" derken; bir pazarcı esnafı “Akşama kadar 2 kilo fasulye satabildim ve bakın çiçek gibi fasulye 200 lira istiyoruz geri kaçıyorlar ama buna ne kadar emek verdiğimizi bilmiyorlar. Vatandaş tarlayı koşmuş, ekmiş, çapa vurmuş, sulamış kimse anlamıyor" dedi.

Pazarcı Habip Alp, "Yusufeli’nden geliyorum Şavşat’a pazara geldik yerli ürünlerimiz var. Domates otuz lira, üzüm elli lira, patlıcan salata otuz lira ve fiyatlarımıza itiraz edenler var alım gücü düşük olması nedeniyle doğal olarak sıkıntı yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

"70 LİRAYA ANCAK 2 KİLO BİBER ALABİLDİM"

Pazarcı Mehmet Ayaydın, "50 yıllık pazarcıyım evet bu sene sadece Şavşat için değil tüm genelde tekstil sektöründe bir durgunluk var ve hayat şartları zorlaştı" dedi. Şavşat pazarında fiyatların yüksekliğinden yakınan Güliyet Sancar ise, "İstanbul’da oturuyorum yazları buradayız evet bu gün pazara çıktım ama burada pazar çok pahalı bakın 70 liraya ancak 2 kilo biber alabildim, bakalım bir şeylerde alabilirsem alacağım" ifadelerini kullandı.

Pazarcı Yakup Ayaydın, "Piyasa sıfır ve pazarda kalabalıkta yok evet satış yaptık ama kıymeti yok masraflara değmez. Bir araba yakıyor Artvin’den buraya 600- 700 lira nereden çıkacak bu masraflar" ifadelerini kullandı. Pazara alışverişe gelen Bedriye Gün, "İzmir’den geldim, Fiyatlar pahalı tabi çok pahalı bizlere göre yani emekli insanlara. Piyasa sadece Şavşat ve Artvin’de değil her taraf can yakıyor" dedi.

"YÖRESEL ÜRÜNLERE TALEP OLMASINA RAĞMEN FİYATLAR YÜKSEK"

Ardahanlı pazarcı, "Yöresel ürünler satıyorum evet yöresel ürünlere talep var ama ürünlerimizin fiyatları biraz yüksek. Şavşat’ta özellikle emekliler var ve doğal olarak emeklinin de alım gücü düşük olunca da almakta zorlanıyorlar. Bizlerde bir şekilde ayakta kalmaya çalışıyoruz" dedi. Şavşatlı üretici ise, "Biz manavcılardan mal almadığımız için bizim fiyatlar yüksek mi bilmiyorum ama biz kendi bahçemizden yeni topladık bakın hala toprağı üzerinde ve satıyoruz" diye konuştu.

"NE KADAR EMEK VERDİĞİMİZİ BİLMİYORLAR"

Şavşatlı pazarcı ise "Bu sene işler iyi gitmiyor ne bileyim millette para mı yok yani ben de anlamadım. Bakın akşama kadar 2 kilo fasulye satabildim. Daha da ekleyemem yani herkes 300 liraya verirken ben 250 liraya veriyorum ve oradan aşağıya da veremem ve bakın çiçek gibi fasulye 200 lira istiyoruz geri kaçıyorlar ama buna ne kadar emek verdiğimizi bilmiyorlar. Vatandaş tarlayı koşmuş, ekmiş, çapa vurmuş, sulamış kimse anlamıyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN