Yaz türlüsü! Sebzelerin en taze halini bulabileceğiniz bu pratik yemek, besin değeri yüksek ve damak tadınıza hitap edecek.
Yaz aylarında pratik bir yemek olarak yapılan yaz türlüsü besleyici ve lezzetli bir yemektir. Bir kaç yaz sebzesi ile kolayca hazırlanabilen yaz türlü tarifinin en lezzetli tarifini deneyen bu tariften vazgeçemeyecek.
YAZ TÜRLÜSÜ 4 KİŞİLİK
Etli ve etsiz şekilde yarım saat içerisinde hazırlanacak bu lezzet 4 kişiye göre verildi. Rengi, suyu ve kıvamı ile ekmek bandırılarak veya yanında pirinç ya da bulgur pilavı ile tam doyurucu bir öğün olacaktır.
YAZ TÜRLÜSÜ İÇİN MALZEMELER
Bugün ne pişirsem diye düşünenlerdenseniz hemen dolabınızda bulunan malzemeleri kontrol ederek başlamalısınız.
Etsiz yaz türlüsü için;
4 adet domates
4 adet yeşil biber (top, sivri, kıl, köy, acı fark etmez.)
2 adet kırmızı biber
4 adet patlıcan
2 adet patates
1 adet iri soğan
1 adet kabak
1 çay bardağı sıvı yağ.
5 su bardağı su.
Etli yaz türlüsü için;
250 gram kuşbaşılık ya da kemikli az yağlı kırmızı et. ( isteğe bağlı koyun, dana )
Yaz türlüsü için baharatlar;
Tuz yeteri kadar
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı pul biber (acı yada tatlı)
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
YAZ TÜRLÜSÜ HAZIRLANIŞI
Bütün sebzeler iyice yıkanır ve bir süzgece alınır. Kesme tahtasında her bir sebze saplarından ve çekirdeklerinden temizlenerek ayrı ayrı küp küp doğranarak kategorilendirilir. Daha sonra Derin bir tencere harlı ateşe alınır. 1 çay bardağı sıvı yağ tencereye boşaltılır ve kızdırılır. Daha sonra ocağın ateşi kısık ateşe getirilir.
Bu yağın içerisine öncelikle ince ince doğranan soğan atılır soğan yumuşayana kadar tahta kaşıkla karıştırılır ardından pişmesi geç olan patates eklenir. Devamında yeşil biberler eklenir rengi değişene kadar bir iki tur karıştırılır, sebze olarak en son domatesler eklenir. Sonrasında kırmızı biberler atılır yine karıştırma işlemleri devam eder, sonrasında patlıcan ve en son kabak tencereye konularak bir kaç defa daha toplam sebzeler karıştırılır.
Sonrasında tuz, kırmızı toz biber ve pul biber bu karışıma eklenir. En son olarak salçalar eklenerek sebzelere iyice salça yedirilene kadar karıştırma işlemi devam eder. Vaktiniz varsa bu karıştırma işlemini 20 dk yaptıktan sonra 5 bardak su tencereye eklenerek kapağı kapatılır ve ocağın ateşi orta ateşe getirilir.
Tencere ara ara kontrol edilir, sebzeler, yağ ve su özdeşlene kadar pişirme işlemi devam eder. Ortalama su miktarı 1 su bardağı kalana kadar pişirilmeye devam edilir. Daha sulu sevenler için su miktarı isteğe göre ayarlanır. Ocağın altı kapatılır. Her yemek gibi ortalama 20 dakika dillenmeye bırakılan yaz türlüsü servis edilmeye hazır hale gelir.
Etli Yaz Türlüsü Hazırlanışı
Etsiz yaz türlü hazırlanışı ile aynı olan tarifte dikkat edilecek püf noktalar. Etin tencereye sebzelerden en az 20 dakika önce konulması ve tencerenin sıcaklığının yüksek olması şeklindedir.
Kemikli veya kemiksiz etin suyunu verip yeniden çekmesi için sebzelerden önce ete bu zaman verilmelidir. Sonrasında etsiz yaz türlüsü tarifi aynı şekilde etin üzerine eklenerek yapılmalıdır.
Her zaman ve her evde olabilecek malzemelerle kolayca hazırlanan yaz türlüsü içeriği yeşil fasulye, bamya, yer alması gibi daha pek çok sebze ile zenginleştirilebilir. Ayrıca mayhoş bir tat elde edebilmek için içerisine erik gibi meyveler katılabilir.