Kabak Kalye Nasıl Yapılır?

Kabak Kalye Nasıl Yapılır?

Yeni bir yemek öğrenmek isteyenler için kabak kalye tarifi oldukça uygundur. Peki kabak kolye nasıl hazırlanır? İşte detaylar..

Sebze yönünden zengin şekilde hazırlanan kabak kalye yemeği sayesinde insanların sofradan doyarak kalkmaları mümkün olur. Ayrıca bu yemeğin diğer yemeklerin yanında sunulabiliyor olması tercih edilme sıklığını artırır. Bu yemeğin yapılışını öğrenmek istiyorsanız sizler için verdiğimiz tarifi okuyarak uygulayabilirsiniz.

KABAK KALYE NEDİR?

Kabak kullanılarak yapılan yaz yemeğine kabak kalye denir. Kalye kaynatma veya kavurma yoluyla pişirilen sebzeler için kullanılan bir tabirdir. Bu yemekte de çeşitli sebzeler kullanıldığı ve içerisinde et türünde malzeme olmadığı için bu isimle anılır.

Kabak kalye içerisinde yer alan sebzeler ve diğer malzemeler sayesinde doyurucu bir yemektir. Ayrıca kabakların yumuşacık olması sayesinde insanların kendisini et yemiş gibi hissetmesine yardımcı olur. Et yemeği tercih etmeyen kişiler için alternatif oluşturabilecek bir yemektir. Ayrıca bu yemeğin geçmişi Osmanlı saray mutfaklarına kadar dayanır.

kabak-kalye-tarifi.jpg

KABAK KALYE MALZEMELERİ NELERDİR?

Anadolu’da yaygın şekilde tüketilen kabak kalye vitamin yönünden zengin olan malzemelerle birlikte hazırlanır.

Bu yemeğin yapılışında kullanılabilecek malzemelerin isimleri ve miktarları şunlardır;

1 kg kabak (sakız kabak)
3 adet domates
3 yemek kaşığı pirinç
2 adet soğan
1 tutam dereotu
3 diş sarımsak
2 adet sivribiber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı (veya sıvıyağ)
1,5 yemek kaşığı şeker
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
Tarifin temel malzemelerini yanı sıra sosu için kullanılabilecek malzemeler bulunur. Tarifi soslu şekilde tamamlamak isteyenlerin bu malzemeleri de kullanmaları gerekir. Sos için gerekli olan malzemeler ise yoğurt ve sarımsaktır.

KABAK KALYE NASIL YAPILIR?

Kabak kalye için olarak kabaklar yıkanır ve uzunlamasına olacak şekilde kesilir. Uzunlamasına kesilen kabaklar küpten biraz daha iri olacak şekilde yeniden kesilir. Kullanılacak soğanlar küp şeklinde doğranır ve tercihe göre zeytinyağı veya sıvıyağla kavrulur. Domates ve sivri biber de küp şeklinde doğranır. Doğrama sonrasında soğanların bulunduğu tava içerisine atılır. Domates ve sivribiberin de kavrulması sağlanır.

Kullanım için yıkanan ve hazırlanan pirinç domates, biber ve soğanlı karışım içerisine eklenir. Pirinçle birlikte 1 dakika kavrulma sağlandıktan sonra tuz, domates salçası, şeker, dereotu ve sarımsak karıştırılır.

1-2 dakika kavrulma sağlandıktan sonra doğranan kabaklar ilave edilir. Son olarak tavaya ya da tencereye su eklenerek yemeğin pişmesi sağlanır. Kabak kalye piştikten sonra servis tabağına alınır. Yoğurt ve sarımsak kullanılarak hazırlanan sos kalye üzerine dökülür. İsteğe göre yoğurt üzerine maydanoz, nane veya dereotu koyulur.

KABAK KALYE NE KADAR SÜREDE PİŞER?

Besleyici ve insanlara et yemiş hissini veren kabak kalyenin pişirilmesi için hazırlanışı 20-30 dakika arasında değişir. Hazırlanan tüm malzemelerin pişmesi ve kabak kalyenin sofraya koymaya hazır hale gelmesi ise 30-40 dakika arasında değişir.

KABAK KALYE NE ZAMAN YENİR?

Kabak kalye tarifinde kullanılan ölçülerle 10-12 kişilik yemek ortaya çıkar. Bu nedenle kişi sayısına göre malzemelerde artış ya da azalış yapılması gerekir. Bu yemek yaz akşamlarının vazgeçilmezi olabilecek bir yemektir. Yağlı olmaması ve bol sebze içermesi sayesinde sağlıklıdır. Aynı zamanda sebze çeşitliliği ve pirinç sayesinde doyuruculuk oranı son derece yüksektir.

Kabak kalyenin çorba veya salatayla birlikte menü oluşturması mümkündür. Son derece hafif olan menü sayesinde güzel bir akşam yemeği yenmiş olur. Ayrıca bu yemeğin yanına karpuzun da iyi gittiği kabak kalyeyi tercih eden kişiler tarafından söylenir. Sizler de isterseniz kabak kalyeyi çorba, salata ve karpuzla birlikte tüketebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN