Rekor sıcaklıklar bu kez Konya’yı vurdu: 5 metreyi bulan yarıklar oluştu

Rekor sıcaklıklar bu kez Konya’yı vurdu: 5 metreyi bulan yarıklar oluştu

Konya'da yer altı sularının çekilmesi ve toprağın göçmesiyle oluşan obrukların sayısı artarken, kuraklık nedeniyle derinliği 5 metreyi bulan yüzey yarıkları da ortaya çıkmaya başladı. Konya Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Arif Delikan, bölgedeki çökellerin farklı kalınlıklarda olmasının bu duruma yol açtığını belirterek, kuraklık devam ettikçe yüzey deformasyonlarının daha da artacağını ifade etti.

Konya Ovası'nda yaşanan çevresel değişiklikler, özellikle Karapınar ilçesi ve çevresinde oluşan obruklar ve yüzey yarıklarıyla birlikte dikkat çekici bir hal aldı. Bölgedeki göletler ve sulak alanlar, kuraklığın etkisiyle tamamen kurudu ve bu durum yer altı suyunun çekilmesine yol açtı. Yüzeyde oluşan yarıklar, derinlikleri 4-5 metreyi bulabilen büyük çatlaklar oluşturdu.

ekran-goruntusu-2024-08-17-113840.png

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Delikan, bu durumun sebeplerini ve olası sonuçlarını değerlendirdi. Delikan, "Konya bölgesinde bu tür yarıklar oldukça fazla görülmeye başlandı. Bunun en büyük sebebi kuraklık.

ekran-goruntusu-2024-08-17-113926.png

Yüzey sularının kaybolması, Hotamış Gölü, Akgöl ve Sultaniye Havzası gibi alanlarda tamamen suyun çekilmesine neden oldu. Ayrıca obrukların içindeki sular da kuraklık nedeniyle kayboluyor. Yüzey sularının yer altına çekilmesi, yüzeydeki boşlukların çökmesine yol açıyor. Eğer bu boşluklar genişse obruklar oluşuyor, dar boşluklar ise yüzeyde yarıklara neden oluyor" dedi.

ekran-goruntusu-2024-08-17-113946.png

'YER ALTINDAKİ ENERJİ HATLARINDA EĞİLMELERE SEBEP OLABİLİYOR'

Bölgedeki yüzey yarıkları, altyapı ve yapı stokları için ciddi riskler oluşturuyor. Delikan, "Yarıklar, yollar, ulaşım hatları, yer altı enerji hatları ve yapı stoklarında büyük deformasyonlara yol açıyor. Bu durum özellikle yer altındaki enerji hatlarında eğilmelere ve yapı stoklarının altında geçmesi halinde ciddi çatlaklar ve yıkılmalara neden olabilir" şeklinde uyardı.

ekran-goruntusu-2024-08-17-114730.png

Yüzey yarıkları, sadece modern yapılaşmayı değil, aynı zamanda tarihi yapıları da tehdit ediyor. 800 yıllık Selçuklu dönemi eseri Zazadın Hanı da bu etkilerden nasibini aldı. Delikan, hanın duvarlarında boydan boya çatlakların oluştuğunu ve bu yarıkların yapıyı tehdit ettiğini belirtti. "Bu yarıkların birkaçı maalesef Zazadın Hanı'nın içerisinden geçiyor. Duvarlarda çatlaklar ve oturmalar oluşmuş durumda. Bu durumun devam etmesi halinde tarihi yapılar da büyük zarar görebilir" diye ekledi.

ekran-goruntusu-2024-08-17-114747.png

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN