“Orhan Pamuk. Şeylerin Tesellisi” Sergisi Almanya'da sanatseverlerle buluşuyor

“Orhan Pamuk. Şeylerin Tesellisi” Sergisi Almanya'da sanatseverlerle buluşuyor

Orhan Pamuk'un çizimlerini, eskizlerini ve not defterlerini bir araya getiren ilk sergisi 'Şeylerin Tesellisi', 17 Mayıs'ta Münih'te ziyarete açıldı. Sergi, sanatçının hafıza, oryantalizm ve oksidentalizm gibi temel ilgi alanlarına odaklanıyor. Sanatseverler, 13 Ekim'e kadar sergiyi ziyaret edebilecek.

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk, yazarlığının yanı sıra küratörlük, illüstratörlük ve fotoğrafçılık deneyimlerinin ürünü olan çalışmalarını bir araya getirdiği "Şeylerin Tesellisi" sergisiyle Münih'teki Lenbachhaus Müzesi'nde sanatseverlerle buluşuyor. 17 Mayıs'ta kapılarını açan sergi, ziyaretçilerine Pamuk'un zengin ve çok yönlü sanat dünyasına dair eşsiz bir bakış sunuyor.

MASUMİYET MÜZESİ'NİN İZLERİ VE YENİ ENSTALASYONLAR

Sergide, Orhan Pamuk'un 2008 yılında yayımladığı romanı "Masumiyet Müzesi"nden ilham alarak 2012 yılında İstanbul'da kurduğu aynı adlı müzeden getirilen 41 eser yer alıyor. Bu eserler, Pamuk'un romanındaki karakterlerin yaşamlarını gündelik nesneler aracılığıyla anlatan vitrinlerden oluşuyor. Bunun yanı sıra, yazarın Staatlichen Kunstsammlungen Dresden ve Lenbachhaus koleksiyonlarından esinlenerek yarattığı 26 yeni enstalasyon da ilk kez izleyici karşısına çıkıyor.

Orhan Pamuk. Şeylerin Tesellisi” Sergisi| Alem Dergisi

SANATÇININ İÇ DÜNYASINA BİR YOLCULUK

Pamuk'un resimleri, çizimleri, eskiz ve not defterleri ile fotoğrafları sergide dikkat çekici bir şekilde sergileniyor. Bu eserler, sanatçının iç dünyasına ve çalışma biçimine ışık tutarak, ziyaretçilerin onun yaratıcı sürecini daha yakından anlamalarına olanak tanıyor. Sergi, Pamuk'un yazarlığının ötesine geçerek, onun çok yönlü sanatsal ifade biçimlerini gözler önüne seriyor.

Orhan Pamuk. Şeylerin Tesellisi” Sergisi| Alem Dergisi

EŞYALARIN TESELLİSİ ÜZERİNE BİR KEŞİF

Lenbachhaus Müzesi'ndeki tanıtım metninde, Pamuk'un eserlerinin yazıyla olan ilişkisi hakkında şu ifadelere yer veriliyor: "İlk olarak Dresden'de açılan gezici serginin bu konağında Pamuk, Lenbachhaus Koleksiyonu'ndan Paul Klee ve Alfred Kubin gibi sanatçıların eserlerinden yola çıkıyor. Bu yeni eserlerinde hikayelerini her zamanki gibi nesneler üzerinden anlatan Pamuk, eşyaların bize verebileceği teselli üzerine yoğunlaşıyor. Pamuk, yıllardır kendisini meşgul eden kültürel değişim, oksidentalizm, oryantalizm, kurgu, hafıza ve müzelerin rolü gibi temaları yeniden ele alıyor."

Orhan Pamuk'un 'Şeylerin Tesellisi' sergisi Münih'te açıldı - Haberler

13 EKİM'E KADAR ZİYARET EDİLEBİLECEK

Orhan Pamuk'un eserleri, romanlarındaki kavramsal ve görsel dünyayı sergi aracılığıyla ifade ediyor. Bu eserler, izleyicilere Pamuk'un yazı ile sanat arasındaki derin bağlarını keşfetme fırsatı sunuyor. Sergi, 13 Ekim'e kadar ziyaretçilere açık olacak ve Pamuk'un yaratıcı dünyasına dair derinlemesine bir anlayış sağlayacak.

Orhan Pamuk'un yeni eserlerinden oluşan Şeylerin Tesellisi sergisi Münih'te açılacak - Elips Haber

ALİ KAZMA'NIN "MÜREKKEP EVİ"

Sergi kapsamında ayrıca sanatçı Ali Kazma'nın "Mürekkep Evi" adlı üç parçalı video çalışması da gösterilecek. Bu çalışma, Pamuk'un edebi ve sanatsal çalışmalarını, stüdyosunu, kütüphanesini ve geniş arşivini inceleyerek izleyicilere yazarın dünyasına dair detaylı bir bakış sunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN