Çevremizde kimse yokken bile izleniyormuş hissine kapılmamızın nedeni meğer buymuş!

Çevremizde kimse yokken bile izleniyormuş hissine kapılmamızın nedeni meğer buymuş!

İnsanların kimse yokken bile birinin onu izlediğinden şüphelenmesinin altında zararlı medyaya maruz kalmak ve psikolojik sorunlar yatabiliyor. Peki, insanlar neden kimse yokken bile izlendiklerini hissediyor? İşte detaylar...

Klinik ve adli psikolog Leslie Dobson, birinin izleniyormuş gibi hissetmesinin birkaç nedeni olabileceğini söyledi. Bu nedenler; korkutucu kitaplara, filmlere veya haberlere maruz kalmak da dahil olmak üzere geniş bir yelpazeye yayılmaktadır; stresli veya travmatik bir olayın ardından aşırı ihtiyatlılık ve ciddi zihinsel sağlık koşulları.

İNSANLAR BU HİSSE DUYARLI

Leslie Dobson konu hakkında, "Daha aşırı durumlarda, kişi genellikle altta yatan zihinsel sağlık durumu veya fiziksel beyin rahatsızlığıyla ilişkili olarak paranoya ve hipervijilans yaşayabilir" dedi.

Bilişsel Sinir Bilimleri alanında doktora yapan Harriet Dempsey-Jones tarafından yazılan bir makaleye göre, insan beyninin yalnızca bakışları işlemeye adanmış bir sinir ağına sahip olduğu öne sürülüyor.

AŞIRI TETİKTE OLMA HİSSİ

Frontiers in Psychology dergisinde 2023 yılında yapılan bir araştırmaya göre, travmatik olaylar yaşamış kişiler için aşırı tetikte olmak, tehlikeden kaçınarak gelecekte stres yaşamamızı engellemeyi amaçlayan bir savunma mekanizması haline geliyor.

Habertürk'te yer alan habere göre, California merkezli klinik psikiyatrist Dr. Alice Feller, yaptığı açıklamada insanların izlendiğini hissetmesinin alışılmadık bir durum olmadığını söyledi.

PARANOYA BOYUTUNA DİKKAT EDİLMELİ

Sorun, birisi sürekli olarak izlendiğini hissettiğinde veya uzun süre izlenme konusunda paranoyaklaştığınızda ortaya çıkar. Örneğin, şizofreninin belirtileri arasında aşırı tetikte olma ve paranoya yer alır, bunlar arasında birisinin sizi izlediği yanılsaması da bulunabilir.

Araştırmalar, şizofreni hastalarında paranoyanın, beynin amigdalayı da içeren ve savaş ya da kaç tepkisi gibi duygusal ve hayatta kalmaya dayalı davranışsal tepkilerimizi kontrol eden bir kısmı olan limbik sistemdeki anormal aktiviteyle ilişkili olduğunu ileri sürüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN