Esad'a yakınlığıyla biliniyordu: Suriyeli iş insanının milletvekilliği, Türk vatandaşlığı nedeniyle düşürüldü

Esad'a yakınlığıyla biliniyordu: Suriyeli iş insanının milletvekilliği, Türk vatandaşlığı nedeniyle düşürüldü

Esad’a yakın iş insanı Muhammed Hamşu’nun, Türk vatandaşlığı taşıdığı gerekçesiyle Suriye Halk Meclisi üyeliği düşürüldü. Benzer bir karar, ekim ayında Şadi Debsi için de alınmıştı.

Suriye parlamentosu, Beşşar Esad’a yakınlığıyla bilinen iş insanı Muhammed Hamşu’nun milletvekilliğini "Türk vatandaşlığı" taşıdığı gerekçesiyle düşürdü.

Yarı resmi “el-Vatan” gazetesi, haberi salı günü duyururken ayrıntı vermedi. Bu, ekim ayının başından bu yana benzer ikinci olay oldu. Muhammed Hamşu’nun Esad ve kardeşi Mahir ile uzun yıllara dayanan bağlantıları olması ve Türk vatandaşlığı taşıması, dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirildi.

.jpg
Suriyeli iş insanı Muhammed Hamşu

BENZER BİR OLAY DAHA ÖNCE DE YAŞANMIŞTI

10 Ekim’de aynı meclis, Türk vatandaşlığı taşıyan bir başka milletvekili olan Şadi Debsi’nin de üyeliğini düşürmüştü. Resmi haber ajansı SANA’ya göre, Debsi’nin adaylık şartlarından birini kaybettiği ve başka bir vatandaşlığa sahip olmasının bu karara gerekçe olduğu açıklanmıştı.

Parlamento üyeliği için adayların en az 10 yıldır Suriye vatandaşı olması ve Suriye vatandaşlığı dışında başka bir vatandaşlığa sahip olmamaları gerekiyor.

İŞ İNSANI MUHAMMED HAMŞU KİMDİR?

Muhammed Hamşu, Şam doğumlu Suriyeli bir iş insanı. Uzun yıllardır Beşşar Esad’ın kardeşi Mahir ile yakın iş ilişkileri yürütmesiyle tanınan Hamşu, Suriye’de inşaat, telekomünikasyon, bilişim, mühendislik ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

Hamşu, 2011 yılında Avrupa Birliği'nin Esad rejiminin barışçıl protestolara yönelik baskıları nedeniyle uyguladığı ilk yaptırımların hedeflerinden biri oldu. Yaptırımlara itiraz eden Hamşu’nun varlıkları, 2014’te geçici olarak serbest bırakıldı, ancak 2015'te tekrar donduruldu ve AB ülkelerine girişi yasaklandı.

Hamşu, ABD’nin Esad rejimine uyguladığı ve "Sezar Yasası" kapsamına giren yaptırım listelerinde de defalarca yer aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN