Üretim düştü ihracat arttı: Köylüler hem satıyor hem yiyor

Üretim düştü ihracat arttı: Köylüler hem satıyor hem yiyor

İzmir, Türkiye’nin kornişon salatalık üretiminde lider konumda olmasına rağmen, bu yıl rekolte azalmış durumda.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin verilerine göre, kornişon turşusu ihracatı 2023 yılının Ocak-Eylül döneminde artış göstermişti. Türkiye, bu dönemde toplamda 113 milyon 446 bin 235 dolarlık kornişon turşusu ihraç etti. İzmir, ülke genelindeki kornişon üretiminin büyük bir kısmını karşılayarak bu alandaki öncülüğünü sürdürmekte.

Geçen yıl Türkiye genelinde yaklaşık 309 bin ton kornişon üretimi gerçekleştirilmişti. İzmir’de ise 2021 yılında 31 bin 176 ton olan üretim, 2023 yılı itibarıyla 124 bin 651 tona yükseldi. Bu rakamlarla İzmir, kornişon üretiminde ülkenin en önemli merkezi olarak öne çıkmayı başardı. İzmir’i, 90 bin tonla Afyonkarahisar ve 36 bin tonla Manisa takip ediyor.

img-3565.jpeg

Özellikle Ödemiş ilçesinde eylül ayında başlayan hasat süreci devam ediyor. Hasat edilen kornişonlar, boylarına göre sınıflandırılarak en kaliteli olanlar üst kalite olarak kabul ediliyor. Daha sonra, elemeden geçen bu ürünler, turşu yapımı için fabrikalara gönderiliyor.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, bölgenin tarımsal üretim potansiyeline dikkat çekerek, İzmir’in kornişon üretiminde Türkiye’nin önemli bir merkezi olduğunu vurguladı. Şahin, Ödemiş’in bu üretimin yüzde 77’sini karşıladığını belirterek, son üç yıl içinde üretimde bir artış trendi yaşandığını ancak bu yıl iklim koşullarının etkisiyle bir düşüş yaşandığını ifade etti. Düşük yağışlar ve barajlardaki doluluk oranlarının yetersizliği, üreticileri daha az su tüketen ürünlere yönlendirdi.

img-3566-001.jpeg

Üretici Lütfiye Görgülü, yaklaşık 15 yıldır kornişon üretimi yaptıklarını belirterek, hasat döneminin sona yaklaştığını ifade etti. Görgülü, köydeki birçok kişinin kornişon üretimi yaptığını ve sabah erken saatlerde tarlaya girdiklerini, gün boyunca hasat yaptıklarını aktardı. Topladıkları ürünlerin eleklere gittiğini ve ardından fabrikalara satıldığını belirten Görgülü, bu yıl verimden memnun olduklarını dile getirdi.

Sonuç olarak, İzmir kornişon üretiminde önemli bir konumda kalırken, ihracat rakamları da artış göstermektedir. Ancak, iklim değişikliği ve su kaynaklarındaki yetersizlik gibi sorunlar, üretimi etkilemeye devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN