Tarlada kilosu 1,7 lira marketlerde ateş pahasına satılıyor! Üretici tarlayı sürdü "İhtiyacı olanlara dağıtılsın"

Tarlada kilosu 1,7 lira marketlerde ateş pahasına satılıyor! Üretici tarlayı sürdü "İhtiyacı olanlara dağıtılsın"

Markette, pazarda almaya elin gitmediği o sebzede iç yakan durum! Tarlada kilosunu 1,7 liraya alıyorlar! Pazara gelene kadar fiyatı 10 katına çıkıyor! Üretici tarlayı sürdü "İhtiyacı olanlara dağıtılsın"

Manisa’da salçalık domates üreticileri, geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan ihracat yasağının kaldırılması için harekete geçti. Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen ortak basın açıklamasında, salça fabrikalarıyla 3,5 TL üzerinden yapılan sözleşmelere rağmen fabrikaların domatesi 1,7 TL’den satın aldığı belirtildi. Bu durumun, üretim fazlası domateslerin tarlada kalmasına ve çiftçilerin büyük zarar görmesine neden olduğu vurgulandı. Ziraat Odaları, artan üretim fazlasının hükümet tarafından sosyal yardım alan vatandaşlara dağıtılmasını talep etti.

domatesin-kilosu-ne-kadar-5.jpg

DOMATES ÜRETİCİLERİ ZOR DURUMDA

Manisa’da geçtiğimiz yıl uygulanan ihracat yasağının etkileri, salçalık domates üreticilerini zor durumda bıraktı. Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, koordinasyon kurulu adına yaptığı açıklamada, yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçilerin son yılların en kötü hasat dönemini yaşadıklarını belirtti. Altındağ, "İçinde bulunduğumuz mevsim itibariyle yaşadığımız hasat döneminde bütün tarım ürünlerinde çiftçimiz zarar etmektedir. Son yılların en kötü hasat dönemini yaşamamızın sebebi yanlış tarım politikalarıdır. Yetiştirdiğimiz ürünlerin fiyatı yükseldiğinde ihracat yasaklanıyor ya da ithal ediliyor. Üreticilerimizle birlikte tarım ürünlerini işleyen, ihraç eden fabrikalarda iflas ediyor. Buğday, pamuk ve mısır gibi ürünlere verilen prim düşük olduğu için çiftçimiz ekemiyor. Bu ürünleri dışarıdan ithal ederken ihtiyaç fazlası yetiştirdiğimiz domates, biber, kavun ve karpuz gibi ürünler tarlada kalıyor. Bu şartlar iyileştirilmezse çiftçilerimiz üretemez, tarlasını traktörünü satmak zorunda kalır. Özellikle salçalık domateste acil çözüm bulunmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı ile salça fabrikaları arasında acilen çözüm odaklı tedbirlerin alınmasını temenni ediyoruz." dedi.

"ÜRETİM PLANLI YAPILSIN"

Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, üretim planlamalarının tüm paydaşların katılımıyla yapılması gerektiğini vurguladı. Şenol, katma değeri yüksek ürünlere yönelimin önemine dikkat çekti. Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise üretimin yılbaşında planlı bir şekilde yapılmasının hem üreticiyi hem de ülkeyi refaha kavuşturacağını belirtti.

Gölmarmara Ziraat Odası Başkanı Erdal Ziyan ise geçtiğimiz yıl zeytinyağına da ihracat yasağı getirilmesi nedeniyle dünyada zeytinyağı fiyatı artarken Türkiye’de düştüğünü ve ihracat yasağının kaldırılarak hem ülkenin hem de üreticinin kazanmasının önünün açılması gerektiğini söyledi.

0388ff70-868f-462f-8673-610e1556865e-w.jpg

"DOMATESLERİN İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DAĞITILSIN"

Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, tüm tarımsal sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılması gerektiğini belirtti. Üretim fazlası domateslerin, 3,5 TL üzerinden sözleşme yapılmasına rağmen fabrikaların 1,7 TL’ye aldığına dikkat çeken Özarı, üretim fazlası domatesler, sosyal yardım desteği alan 4 milyon 300 bin aileye dağıtılması talebinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN