Mısır piramitlerin gizemi Sivas'ta keşfedildi! Selçuklular da aynı yöntemi kullanmış: Yıllar sonra ortaya çıktı

Mısır piramitlerin gizemi Sivas'ta keşfedildi! Selçuklular da aynı yöntemi kullanmış: Yıllar sonra ortaya çıktı

Mısır piramitlerinin gizemini çözmek için Mısır'a gitmeye gerek kalmadı. Mısır piramitlerinin gizemi Sivas'ta ortaya çıktı. Selçuklulardan yıllar sonra ortaya çıkan büyük sır Mısır piramitlerinin aynısı dedirtti.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Divriği Ulu Cami ve Darüşşifa tarihi ve mimari özellikleri ile birlikte konumuyla da dikkat çekiyor. Yapılan araştırmalar doğrultusunda Sivas Divriği'de bulunan Selçuklu eserlerinin tıpatıp aynısı misal Mısır piramitlerinde de bulunuyor. Yıllar sonra ortaya çıkan büyük gizem herkesin dikkatinde yer alıyor.

MISIR PİRAMİTLERİNİN SİVAS'TAKİ İZİ

Yapılan araştırmalar doğrultusunda Selçuklu eserlerinin mısır piramitlerine çok benzediği ortaya çıktı. Mısır piramitlerinde kullanıldığı gibi Orion takımyıldızına göre konumlandırılan eserler oldukça merak uyandırıyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlık, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Grafik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Taşkıran, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nın coğrafi konumunun belirlenmesinde astronominin büyük bir rol oynadığını vurguladı. Taşkıran gök cisimlerine olan ilginin dünya üzerinde çok önemli eserlerin inşasında kullanıldığını da belirtti.

Sivas Divriği Ulu Camii – Semerkand Vakfı

Uzun yıllar süren araştırmalar doğrultusunda Divriği Ulu Camii ve çevresindeki türbelerin Orion takımyıldızı ile uyumlu bir şekilde konumlandırıldı ortaya çıktı. Taşkıran, bu yapının geometrik düzeninin tesadüf olmadığını belirterek Selçuklu döneminde astronomiden faydalanılarak inşa edilen yapılar olduğunu söyledi.

YAPILARIN TEMELİ ASTRONOMİYE DAYANIYOR

Mısır Piramitleri, Stonehenge ve Chichen Itza yapılarda astronomi Temelli izler görülürken 13 yüzyılda Anadolu selçuklularında benzer bir şekilde astronomiyi kullanarak inşa ettiği yapılar gün yüzüne çıktı. Taşkıran, Divriği Ulu Camii'nin kapılarının geometrik yapısının Orta Asya'dan getirilen şamanist kültürle İslamiyet’in birleştirilmesi sonucunda ortaya çıktığını söyledi.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası açılışa hazır - Avrasya'dan - Haber - TRT Avaz

Türklerin astronomi ile ilişkisini çok kuvvetli olduğunu vurgulayan Taşkıran, konargöçer yaşam tarzları ile birlikte coğrafi yön bilgilerini çok iyi bildiklerini aktardı. Türk mitolojisinde Kuzey yönünü gösteren Kutup Yıldızı'nın önemi bir yere sahip olduğunu vurgulayan Taşkıran, demir kazık olarak adlandırılan bir ifade ile tanımlandığını da aktardı. Taşkıran tarih boyunca Türklerin astronomi ile ilgilendiğini ve bu bilginin İslamiyet öncesi ve sonrası Türk sanatında da önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN