Markete giden 200, tarlaya giden 39 liraya alıyor! Bu sene fiyatlar ucuz: Reçelini yapanlar yaz kış tüketiyor

Markete giden 200, tarlaya giden 39 liraya alıyor! Bu sene fiyatlar ucuz: Reçelini yapanlar yaz kış tüketiyor

Bu yıl ikinci olarak Bilecik’te hasadı başlayan kirazın fiyat farkı şaşkına çevirdi. Öyle ki markete 200, tarlaya giden 39 liraya alıyor. İşte, Bilecik’teki kara bodur kiraz hasadı…

Türkiye’de bu yılın ilk kiraz hasadı geçtiğimiz günlerde İzmir Kemalpaşa’da başlamıştı. Kirazın ikinci hasadı için şimdi ise Bilecik’te kollar sıvandı.

Meşhur Küre Köyü’nün sakinleri, yerinde 35-45 liraya satılan kirazın fiyatının Söğüt ile Bilecik pazarında 70 liraya, İstanbul’da ise 120 liraya ulaştığını ifade etti.

“BU SENE FİYATLAR UCUZ”

1 hafta önce ufak ufak hasada başladıkları bilgisini veren üretici Nurcan Aşık, "Biz buna 'Kara bodur' cinsi deriz. Bundan sonra Napolyon kiraz olur bu bölgede. Bu sene fiyatlar ucuz, kilosu kiraza göre 30 ile 45 lira arasında değişiyor. Biz halde toptana veriyoruz. İstanbul, Ankara gibi illere gidiyor" dedi.

kiraz-2.jpg

Bir diğer üretici Fatih Turan’sa topladığı kirazı Küre Hali’nde 45 liradan sattığını belirterek, "Bu kiraz burada 45 liradan alıyorlar, İstanbul'da bu kiraz 200 TL. Bizim bundan şikâyetimiz var. Niye aracılar bizden daha fazla kazanıyor. Biz 1 sene boyunca buna emek veriyoruz, en iyisini yetiştiriyoruz. Bu haksızlık bunun önüne geçmemiz lazım" ifadelerine yer verdi.

Alıcıyla satıcı arasında oluşan fiyat farkına diğenin Küre Köyü Hali’ndeki kiraz alıcısı Ramazan Palacıoğlu, "Bunun fiyatı 35 lira. Yumuşaklığına göre, sertliğine göre ona göre değerlendiriyoruz. Kadıköy, İstanbul, Bayrampaşa oralara gidiyor. Bunu pazarcı kazanıyor. Buradan biz komisyon gönderiyoruz mesela bunu 35’e sattık oradaki 50 liraya satar pazarcı da artık üzerine ne varsa. Pazarcılar kazanıyor" açıklamasını yaptı.

kiraz-1.jpg

TÜRKİYE’DE EN ERKEN ÇIKAN İKİNCİ KİRAZ

Köy muhtarı Eyüp Seylan’sa şunları söyledi:

"Türkiye’de kiraz ilk önce İzmir Kemalpaşa’da çıkar. Yaklaşık 1 hafta sonra köyümüzde kiraz çıkar. Türkiye’de en erken çıkan 2’inci kirazdır. Bölge mikro klima iklime sahip. Bölgemizde yaklaşık 3 bin dekarlık alanda kiraz üretimi yapılmaktadır. Ortalama 500-600 ton gibi rekolte beklentimiz var. Bu sene verim biraz düşük. Rekolte düşük olduğundan ihracat yapamıyoruz. Kirazlarımız iç piyasaya gidiyor. Ağırlıklı olarak İstanbul, Bayrampaşa ve Kadıköy hallerinde olmakla beraber yerel pazarcılarda pazarlarında çıkartıyorlar. Kilosu 35-50 lira arasında değişiyor. Cinsine, kalitesine göre fiyatlandırma burada yapıyoruz. Piyasa serbest"

kiraz-3.jpg

Bunların yanı sıra, Bilecik’te bulunan bir zincir markette kirazın kilosunun 199 liradan satılması da dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN