Löseminin nedeni yediğiniz üzümlerde! Uzmanlar “acil önlem” diyerek açıkladı: Doğmamış çocuklarınız bile tehlikede

Löseminin nedeni yediğiniz üzümlerde! Uzmanlar “acil önlem” diyerek açıkladı: Doğmamış çocuklarınız bile tehlikede

Dünyada kanser vakalarında görülen artış uzmanları da tedirgin etmeye başladı. Löseminin nedenini duyanlar ise "Biz yıllarca ne yemişiz" diyor. Herkes yediğine içtiğine dikkat etsin. Bu ilaçlar her şeyin içinde var. Sadece siz değil doğmamış çocuklarınız bile büyük tehlike altına giriyor. İşte lösemiyi tetikleyen o etmen…

FADİME ÇAĞLA TAŞCI

Fransa'da üzüm bağlarına yakın takibe alan uzmanlar korkutucu tablonun iç yüzünü açıkladı. Ulusal Sağlık Enstitüsü ve Paris Şehir Üniversitesi’nden bir ekibin yürüttüğü çalışmalar herkesi korkuttu. Evlerin 1 kilometrelik yakınlıkta bulunan üzüm bağlarında olan gençlerin kan kanseri olma ihtimalinin arttığını belirten yetkililer çocukları etkileyen büyük tehlikeyi işaret etti.

ÜZÜM BAĞLARI LÖSEMİ YAPIYOR

Yapılan çalışma doğrultusunda Bordeaux haricinde ana şarap üretim bölgelerinde lösemiyi yakalanma riskinin arttığını belirten uzmanlar, üzüm bağlarında kullanılan ilaçların büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Üzüm bağlarında kullanılan kimyasal ilaçların tek tek inceleyen ekip, Fransa'daki mahsuller üzerinde yoğun pestisit kullanımının sağlık üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu vurguladı.

uzum-bagi.jpg

Tarımda oldukça sık kullanılan glifosatın, kansere neden olan ilaçlar arasında yer aldığı belirtildi. 2020 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yasaklanmasına rağmen çiftçiler ve şarap yetiştiricileri tarafından kullanılmaya devam eden bu ilacın büyük bir tehdit olduğunun altı çizildi. AB ülkeleri ile birlikte Avrupa çapında glifosat’ın derhal yasaklanması yönünde yapılan çağrılar üzerine geçici olarak ilaçların durdurulduğu belirtildi.

uzumler.jpg

Bu ilaçların yalnızca işte çalışan kişilerin değil aynı zamanda o bölgede yaşayan kişilerin de sağlığını olumsuz etkilediği belirtildi. Üzüm bağları ve evler arasındaki 150 metrelik mesafeye dikkat çekilirken Fransız kampanyacılar üzüm bağlarında kullanılan folpet ve spiroksamin ilaçlarının yanı sıra glifosat ilacının da hem üzüm bağlarında çalışan kişilerin hem de o bölgede yaşayan kişilerin insan sağlığına olumsuz etkilediği söylendi.

LÖSEMİYİ %8 ARTIRIYOR

2006 ile 2023 yılları arasında baktığımızda lösemiyi yakalanan 15 yaş altı çocuk sayısı 3.711 olarak belirtilirken hastalıktan muzdarip olmayan 40.196 çocuğun üzüm bağlarına yakınlığı üzerinde araştırmalar yapıldı.

uzum-baglari.jpg

Alana 1 kilometrelik mesafede bulunan düşük seviyede görülen bölgelerde ek bir Lösemi Vakası görülmezken bu çevre içerisinde üzüm bağları alanlarında her yüzde 10’luk artış hastalığın görülme sıklığında %8'e varan bir artışa neden oluyor. Yapılan çalışmalarda görev alan Stéphanie Goujon, “Lösemi riskinde ılımlı bir artışın altını çiziyoruz, bu da bizi çalışmalarımızı sürdürmeye teşvik ediyor” sözlerini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN