Kaplıca, deniz, tarih… Bu ilde hepsi bir arada! Türkiye’nin cennetini gezmek 10 il görmeye bedel

Kaplıca, deniz, tarih… Bu ilde hepsi bir arada! Türkiye’nin cennetini gezmek 10 il görmeye bedel

Bu şehrimizde kaplıca, deniz, tarih ne ararsanız hepsi bir arada. Bu şehrimizdeki eşsiz yerleri neredeyse kimse bilmezken, giden ise 10 şehir gezmiş gibi oluyor. İşte, ilk fırsatta gidip görmeniz gereken o şehrimiz ve eşsiz yerleri…

Zonguldak, milattan önceye dayanan köklü geçmişi ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin önemli tarihî ve doğal zenginliklerine sahip bir şehirdir. Karadeniz kıyısında yer alan bu şehir, hem tarihî mirası hem de yeşil alanları ile ziyaretçilerine unutulmaz bir tatil deneyimi sunuyor. İşte Zonguldak’ta gezilmesi gereken yerler:

HALİL PAŞA KONAĞI (Ereğli Müzesi)

halilpasa-konagi.jpg

1870'lerde Padişah II. Abdülhamit döneminde inşa edilen Halil Paşa Konağı, günümüzde Ereğli Müzesi olarak hizmet vermektedir. Eski bir kilise üzerine inşa edilen bu konak, 1989 yılında Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek müze haline getirilmiştir. Müze, Grek, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerle zenginleştirilmiş koleksiyonları ve yöresel etnografik çalışmalarla dikkat çekiyor.

TİEİON ANTİK KENTİ ve FİLYOS KALESİ

tieion-antik-kenti.jpg

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde yer alan Tieion Antik Kenti, Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir ticaret merkezi olarak varlığını sürdürmüştür. Bugün akropol, nekropol alanları, antik liman ve kalıntılar gibi yapılarıyla ziyaretçileri ağırlıyor. Yakınında bulunan Filyos Kalesi ise Romalılar dönemine ait görkemli bir yapıdır ve restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

KOZLU ILIKSU KAPLICALARI

kozlu-iliksu-kaplicalari.jpg

Kozlu Ilıksu Kaplıcaları, şifalı termal sularıyla tanınmaktadır. 27 derece sıcaklığındaki su, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca, radyoaktif etkenler içeren su, ağrılı vücut sendromlarında tedavi edici özellikler taşır. Bu kaplıcalar, sağlık turizmi açısından da önemli bir noktadır.

GÖKGÖL MAĞARASI

gokgol-magarasi.jpg

Türkiye'nin en uzun 10. mağarası olan Gökgöl Mağarası, Zonguldak şehir merkezine 3 kilometre uzaklıktadır. 2001 yılında turizme açılan mağara, astım hastaları için mikroklima özelliği sunmaktadır. Çeşitli salonları ve yürüyüş yollarıyla ziyaretçilerine etkileyici bir deneyim sunmaktadır.

CEHENNEMAĞZI MAĞARALARI

cehennemagazi-magaralari.jpg

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde bulunan Cehennemağzı Mağaraları, eski bir kilise ve tarihi sarnıçlardan oluşmaktadır. Hristiyanlığın ilk yıllarında gizli ibadet yerleri olarak kullanılmıştır. Zonguldak merkezine 50 kilometre uzaklıktaki bu mağaralar, ilginç tarihî yapılarıyla dikkat çekmektedir.

FİLYOS PLAJI VE DİĞER PLAJLAR

filyos-plaji.jpg

Karadeniz kıyısında yer alan Zonguldak, yaz tatilleri için mükemmel plaj seçenekleri sunmaktadır. Filyos Plajı, uzun bir kumsala sahipken, Zonguldak merkezdeki Kapuz ve Uzunkum plajları, Kozlu Sahil Tesisleri ve Ilıksu Plajları yaz aylarında deniz severlerin ilgisini çekmektedir.

FETİH ÇINARLARI

fetih-cinarlari.jpg

Ereğli’de bulunan yaklaşık 600 yıllık Fetih Çınarları, İstanbul’un fethinden sonra dikilmiştir. Osmanlı döneminin önemli yapılarından olan bu çınarlar, şehir halkı tarafından dinlenme alanı olarak kullanılmaktadır.

KIZILCAPINAR BARAJ GÖLÜ

kizilcapinar-baraj-golu.jpg

Ereğli sınırlarında yer alan Kızılcapınar Baraj Gölü, piknik alanları ve doğal güzellikleriyle dikkat çekmektedir. Barajın etrafındaki yeşil alanlar, fotoğraf severler için ideal bir mekân sunmaktadır.

ÇAYIRKÖYÜ SU MAĞARASI

cayirkoyu-su-magarasi.jpg

Çaycuma ilçesinde bulunan Çayırköyü Su Mağarası, dünyanın en büyük mağaralarından biri olarak kabul edilmektedir. Mağara, içindeki soğuk su kaynakları ve şelaleleriyle dikkat çekmektedir.

ÇİTDERE TABİAT KORUMA ALANI

citdere-tabiat-koruma-alani.jpg

Karabük ilinin Yenice ilçesine bağlı Çitdere Tabiat Koruma Alanı, Zonguldak’a yakınlığı nedeniyle görülmesi gereken doğa harikalarından biridir. Yoğun orman örtüsü ve çeşitli ağaç türleriyle zengin olan bu alan, doğaseverlerin ilgisini çekmektedir.

Zonguldak, hem tarihî hem de doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine benzersiz bir tatil deneyimi sunmaktadır. Karadeniz’in eşsiz manzaraları ve zengin tarihî mirasıyla bu şehir, gezginleri bekliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN