İstanbul'da hava kirliliği yılın ilk 7 ayında yüzde 14 arttı. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hüseyin Toros ise kirliliğin en önemli etkeninin trafik olduğunu ifade etti.
İstanbul’da hava kirliliği, 1 Ocak - 31 Temmuz 2024 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 oranında artış gösterdi. İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hüseyin Toros’un ifadelerine göre, hava kirliliğinin en önemli nedeni trafik.
Prof. Dr. Toros, hava kirliliğinin trafiğin, sanayi tesislerinin faaliyetlerinin, ısınma kaynaklı kirleticilerin ve meteorolojik etkenlerin etkisiyle sürekli değiştiğini belirtti. Özellikle İstanbul’da hava kirliliğinin ana kaynağının trafik olduğunu vurgulayan Toros, “Araç sayısındaki artış, trafik sıkışıklığını ve dolayısıyla emisyonları artırıyor. İstanbul’un havasının temizlenmesi için araç sayısının azaltılması ve toplu taşımanın daha fazla kullanılması gerekiyor” dedi.
Hava kirliliğinin yalnızca yerel değil, küresel etkiler yarattığını da ifade eden Toros, küresel sıcaklık rekorlarının artışının, insan faaliyetleriyle doğrudan ilişkili olduğunu söyledi. Özellikle son dönemdeki yüksek sıcaklıkların, atmosferdeki kirleticiler nedeniyle meydana geldiğini belirtti. Prof. Dr. Toros, diğer kirleticiler arasında parçacık madde oranının azaldığını ancak kükürtdioksit, ozon ve karbonmonoksit miktarlarının arttığını ekledi.
Prof. Dr. Toros, atmosfere salınan kirleticilerin küresel anlamda herkesi etkilediğini dile getirerek sözlerini şöyle sonlandırdı:
"22 Temmuz'da dünya sıcaklık rekoru kırıldı. Ondan önceki temmuz ayında yine sıcaklık rekorları kırıldı. Ülkemizde haziran ayında daha önceki yılların sıcaklık verileri karşılaştırıldığında, sıcaklıkların 3,6 derece daha yüksek olduğunu görüyoruz. Tüm bunların arka planında havanın kirliliği yatıyor, yani bizlerin, insanların yaptığı faaliyetler yatıyor. Daha fazla araç kullanmamız, daha fazla üretim yapmamız, kaynakları verimsiz kullanmamız atmosferin kirlenmesine yol açıyor. Atmosferin kirlenmesi de solunum yolu rahatsızlıkları, kalp damar rahatsızlıkları hatta beyine varan rahatsızlıklara yol açıyor."