İktidar İsrail'le ticareti değil protesto edenleri engelledi... Gençler şafak baskınıyla gözaltına alındı

İktidar İsrail'le ticareti değil protesto edenleri engelledi... Gençler şafak baskınıyla gözaltına alındı

İsrail bir yıldır soykırıma devam ederken, İktidar da İsrail’e petrol, çelik, çimento gibi bir çok ticari malzeme satmaya devam ediyor. Soykırımın birinci yılını protesto etmek için Şişhane Tünel Meydanı’nda toplanan ‘Filistin için 1000 Genç’ grubu çevik kuvvet müdahalesiyle engellenmişti. Grup üyeleri bu sabah şafak baskınıyla gözaltına alındı.

FEYZA NUR ÇALIKOĞLU


‘Filistin için 1000 Genç’ grubunun soykırımın birinci yılı sebebiyle Şişhane Tünel Meydanı’nda yaptıkları eyleme katılan 18 kişiyi şafak baskınıyla gözaltına alındı. Grup Tünel Meydanı’nda toplanarak İstanbul Ticaret Müdürlüğü’ne yürümek istedi. Polis eylemcileri ablukaya alarak yürüyüşe izin vermedi. ‘İsrail’le Ticareti Kes’ sloganıyla Ticaret Müdürlüğüne gitmek ve bir yıldır bitmeyen ticareti protesto etmek isteyen gruba polis kalkanlarıyla sert müdahalede bulundu. Gözaltına alınan eylemciler 2911 gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet ve polise mukavemetle mevcutlu olarak tutuluyor.

gzef-ccxiaaw4vy.jpg

FİLİSTİN EYLEMİNE 18 GÖZALTI

‘Filistin için 1000 Genç’ grubu sabah saatlerinde sosyal medya hesaplarından 18 arkadaşlarının gözaltına alındığını duyurdu:

“BU SABAH DOSTLARIMIZ EV BASKINIYLA GÖZALTINA ALINDI. 18 YOLDAŞIMIZ GÖZALTINDA.

Aksa Tufanı’nın ve soykırımın 1. yılında intifadanın sesini bu şehrin meydanlarında haykırdığımız için sesimizi kısmaya çalışıyorlar. Yüreği Filistinle atan herkesi, işgalci siyonistlere ve suç ortaklarına karşı Filistin halkı yalnız değildir diyen gençleri yalnız bırakmamaya çağırıyoruz!”

İSRAİL’LE TİCARETİ KES DEMEK YASAK

İsrail’e lanet okumanın serbest olduğu ancak İsrail’le ticareti kes demenin yasak olduğu protestoları KARAR gündeme getirmişti. Soykırımın birinci yılında İsrail’i protesto etmek için bir çok ülkede protestolar düzenlendi. Türkiye’nin de gerçekleşen bir çok eyleme polis müdahalesi olmadan 7’den 70’e her kesimin katıldığı 81 ildeki eylemler sakin geçti. Ancak Türkiye’nin İsrail’e devam eden ticaretini protesto eden ‘Filistin İçin 1000 Genç’ grubunun eylemine yüzlerce polis müdahale etti.

gzef-cdxkaatkex.jpg

DEFALARCA KEZ GÖZALTINA YAPILDI

Filistin için 1000 genç grubu geçtiğimiz Mayıs ayında Bakü Tiflis Ceyhan boru hattıyla ceyhan limanına gelerek İsrail’e taşınan petrolü Azerbeycan şirketi SOCAR’ın önüne giderek protesto etmişlerd. Petrolün kesilmesi gerektiğini, petrol sevkiyatını Azerbeycan şireketi olan SOCAR ve Türkiye varlık fonuna bağlı BOTAŞ ortaklığında yapıldığını dile getirmişlerdi. İki gün sonra 16 arkadaşları şafak baskınıyla gözaltına alınmıştı.

Daha evvel grup üyelerinden beş kişi iktidarın İsrail’e ticaretini dile getirirken ‘işbirlikçi Erdoğan işbirlikçi AKP’ dedikleri gerekçesiyle Cumhurbaşkanına hakaret suçuyla tutuklanmış ve 27 gün Silivri Cezaevinde kalmışlardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’le 9.5 Milyar dolarlık ticaretin mayıs ayına kadar devam ettiğini fakat bu ticareti artık sona erdirdiğini açıklarken bir yandan da aylardır devam eden ticaretin durdurulmasını isteyen beş üniversite öğrencisini tutuklandı.

yeni-proje-10.jpg

İktidar İsrail’i protesto etmek için yapılan eylemleri desteklerken, İsrail’e karşı söylemler geliştirirken Türkiye’den İsrail’e taşınan petrol ve kesilmeyen ticaret söz konusu olduğunda kolluk kuvvetleriyle ve hukuksuz gözaltılarıyla protestoculara müdahalede bulunuyor. İsrail’de üç elektrik santrali bulunan Zorlu Holding’i, Ticareti devam ettiren Ticaret Müdürlüğü, Petrol vanalarını kesmeyen BOTAŞ’ı ve SOCAR’ı, ticaret gemileri hala İsrail limanlarına giden İÇDAŞ’ı ve bağlı olduğu MÜSİAD’ı ticareti kesmeyen birçok şirketi ve iktidarı protesto eden ‘Filistin için 1000 Genç’ grubuna sıkça gözaltı ve tutuklamalarla karşılık verildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN