Kayısı cenneti olan Malatya'da kuru kayısı fiyatları et fiyatlarını da ikiye katladı. Türkiye'de en sevilen meyveler arasında yer alan kayısı yazın tazesi ile kışın kurusuyla sofralarda yer alıyor. Kırmızı et yiyemiyorduk şimdi kuru kayısı yemekte hayal olacak.
Kuru kayısı fiyatlarındaki artış vatandaşı da çileden çıkarttı. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, hammadde fiyatları ile işletme giderlerinin bir araya gelmesi sonucunda market fiyatlarında ciddi bir artış olduğunu söyledi. Serbest piyasada et fiyatlarını ikiye katlayan Malatya kayısısı 1000 TL'yi gördü. Dünyada kuru kayısı üretiminin %85'ini karşılayan Malatya’da yeni sezon hazırlıkları başlarken kuru kayısının kilogram fiyatının 180 ile 200 TL arasından alıcı bulduğu belirtildi. Serbest piyasaya düşen kayısılar ise et fiyatlarını ikiye katlayarak 1000 TL'ye gördü.
TÜKETİCİ KAYISI DA MI YEMESİN?
Üreticinin sevindiği tüketicinin ise dert yakındığı kayısı fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Türkiye'de tarladan çıkan ürünlerin marketlere ulaştığında arada uçurum farkları olduğunu söyledi. Bu durumun hem tüketiciye hem üreticiyi zararı uğradığını ifade eden Özcan, kuru kayısı fiyatlarında kısmi bir fiyat artışı olduğunu aktardı.
Ağustostan bu yana %20'lik bir fiyat artışı olduğunun altını çizen Özcan, marketteki fiyatlarda hammadde fiyatları ve işletme giderlerinin de bir araya gelmesiyle çok ciddi bir fark oluştuğunu aktardı. Özcan, “Üretim maliyetleri üreticinin ürünü aracı kurumlara devrettiği fiyat ile işletme giderlerinin üzerine eklenerek nerdeyse üç katı fiyata marketlerde satışlar gerçekleşiyor. Bu durum tüketiciyi zor durumda bırakıyor. Dolayısıyla tüketici bu rakamlara ürünü alamıyor. Kuru meyve grubunda çok ciddi anlamda zor durumdayız” dedi.
1000 TL'Yİ GÖRDÜ
Kuru kayısının kilogram fiyatının bazı marketlerde 800 TL ile 1000 TL arasında satışa çıktığını ifade eden Özcan, denetim yapılması gerektiğinin altını çizdi. Fiyatların bu kadar yüksek ve sert olmasının tüketiciyi zor durumda bıraktığını ifade eden Özcan, daha sıkı bir denetim yapılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye'deki genel duruma bakıldığında tüm tarım ürünlerinde benzer durumların olduğuna dikkat çeken Özcan, marketteki raf fiyatları arasında büyük farkların yeniden gözden geçirilerek hem üreticinin hem de tüketicinin zararının görülmesi gerektiğini işaret etti. Özcan, “Kayısı fiyatları rafta bin TL olunca tüketici ürünün hammadde fiyatının böyle olduğunu düşünüyor. Şu anda ağustos ayında ham fiyatlarımızda bugüne kadar sadece yüzde 20’lik bir artış söz konusu oldu. Yetkili ve ilgili kurulların sağlıklı düzenlemeler ile bu durumun önüne geçmesi gerekiyor. Bu durum enflasyona da olumsuz bir şekilde yansıyor" sözleri ile açıklamalarını sonlandırdı.