Fındıkları çayları söktürecek ürün! 2 ayda 3 metreye kadar büyüyor, 15 sene boyunca hasat ediliyor

Fındıkları çayları söktürecek ürün! 2 ayda 3 metreye kadar büyüyor, 15 sene boyunca hasat ediliyor

Bunu ürünü gören üretici fındıkları, çayları sökecek! 2 ayda 3 metreye kadar büyüyor, 15 sene boyunca hasadına devam ediliyor...

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde maralfalfa ekimi hız kazandı. Yem bitkisi, uygun koşullarda çiftçiler için vazgeçilmez bir seçenek haline gelebilir. Samsun'un Bafra Ovası'nda, Sürmeli Mahallesi'nde 30 dekarlık alanda maralfalfa yetiştiren çiftçi Ahmet Yüksel, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş ile Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner’e deneyimlerini aktardı.

Bafra Ovası’nda maralfalfa yem bitkisi denemesi

Ahmet Yüksel, maralfalfa ekimini yaklaşık bir ay önce gerçekleştirdiğini belirtti. Daha önce yem bezelyesi ve buğday ekmiş, ancak düşük fiyatlardan dolayı zarar ettiğini ifade etti. Şimdi ise maralfalfa yetiştirerek bu sorunu aşmayı hedefliyor. Yüksel, "30 dekarlık alanda maralfalfa ekimini bir ay önce tamamladık. İlk hasadımızı eylül sonuna doğru yapmayı planlıyoruz. Maralfalfa, yüksek protein değeri ile dikkat çekiyor. Mısır silajının besin değeri 6-8 arasında iken, maralfalfa 18-20 arasında değişiyor ve bu, et ve süt veriminde yüzde 30-35 artış sağlıyor" şeklinde konuştu.

15 YILA KADAR HASAT EDİLEBİLİYOR

Bafra Ovası’nda maralfalfa yem bitkisi denemesi

Maralfalfa, yüksek verim kapasitesi ile de öne çıkıyor. Yüksel, bitkinin bir kez ekildikten sonra 10 ila 15 yıl boyunca hasat edilebileceğini, yılda 2-3, bazı bölgelerde ise 4 hasat yapıldığını belirtti. Verim miktarının 50 ton ila 80 ton arasında değiştiğini ifade eden Yüksel, "Bu ürünün ülkemizde yaygınlaşması et fiyatlarını geri getirmese de, fiyat artışlarını önlemeye yardımcı olabilir ve insanların kırmızı ete erişimini kolaylaştırabilir" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN