En kalitelisi Buharkent’te yetişiyor, ona ‘erkenci sarı lob’ deniyor! Herkesten önce onlar tadına bakıyor

En kalitelisi Buharkent’te yetişiyor, ona ‘erkenci sarı lob’ deniyor! Herkesten önce onlar tadına bakıyor

Buharkent'te sezon hızlı bir şekilde başladı. 2024 sezonunda toplanan ürünler taze taze tüketiliyor. Diğer bölgelere göre 15-20 gün önce toplanıyor ilk tadına bakan onlar oluyor. Erkenci Sarı Lobda hasat başladı.

Diğer bölgelere oranla 15-20 gün önce hasadı yapılan incirler Buharkent'le bütünleşik bir ürün olarak biliniyor. Buharkent inciri ilçeye ekonomik kazanç sağlarken bu yıl havaların erken ısınması nedeniyle uygun iklim şartlarını sağlayan ürünlerde hasat daha da erken başladı. Tüccarlar incir bahçelerine gelerek satın aldığı ürünlerin aroması, lezzeti, rengi ve kokusuyla mest oluyor adeta bir marka olan taze incirler sofraları süslemek için yolculuğa çıkıyor.

20 GÜN ÖNCE TOPLANIYOR

2024 sezonunda taze incir için hasat süreci başladı. Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım ile birlikte önemli açıklamalarda bulunan Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, “Buharkent olarak biz taze incir üretiminde binden fazla üreticimiz ve 25 bin tondan fazla taze incir üretimi ile farklı bir ilçeyiz. Aydın’da ilk incir hasadı 15-20 gün önce bizde yapılır. Ekonomik yönden avantajı ve ilçemize katkısı ile çok önemli bir üründür” açıklamalarında bulundu.

Dünya sofralarını süsleyen Aydın incirinde hasat heyecanı

EN KALİTELİSİ BUHARKENT'TEN ÇIKIYOR

Dünyada taze incinin en kalitelisinin yetiştiği bölge olarak bilinen Buharkent, yetiştirdiği ürünlerin kalitesi ile de adından söz ettiriyor. Belediye Başkanı Mehmet Erol, dünyada taze incirin en kalitelisinin yetiştirildiği bölge olan Buharkent'te taze incir hasadının başladığını söyledi. Aydın incirinin dünyanın en kaliteli inciri olduğunu belirten Erol, Aydın'da ilk incir hasadının yapıldığı yerinde Buharkent olduğunu aktardı.

İncirin başkenti Aydın'da hasat başladı

Erkenci incirlerden sarı lob ve Bursa siyahı incirlerin hasadının yapıldığını dile getiren Erol, diğer bölgelere göre yaklaşık 15 gün önce toplanmaya başladığını da aktardı. Ekonomik açıdan değeri çok yüksek olan ve ilçe ekonomisine can veren en önemli ürünlerin başında incir geldiğini belirten Erol, “En önemli değerimiz aslında incirdir. O yüzden herkeste bu dönemde büyük bir heyecan sevinç ve mutluluk yaşanıyor. Hayırlı, bereketli olsun inşallah. Havamız da mevsim de güzel gidiyor. İnşallah güzel bir sezon geçireceğiz. Ürünümüzün hak ettiği ekonomik değeri bulmasını ve çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını almasını istiyoruz. Bereketli bir yıl olsun inşallah. Tabii taze incir anlamında baktığımız zaman bizim yoğun olarak hasadını yaptığımız ürün taze incir.” dedi.

KURUSU DA AYDIN'DAN ÇIKIYOR

Türkiye'de yalnızca yaş incirle değil kuru incirle adından söz ettiren Aydın, üretimin en fazla yapıldığı yer olarak bilinmektedir. Türkiye'de taze incir üretiminin toptan ticaretinin yapıldığı tek nokta ise Buharkent olarak görülüyor. Buharkent'te 25.000 ton civarında taze incir üretimi yapıldığını vurgulayan Erol, Bursa siyahı diye adlandırılan ve taze olarak toplanan raf ömrü çok daha uzun olan bu incirlerin ihracat özelliğinin de fazla olduğunu belirtti. Bu incir türünün de Bursa ve diğer illerden 15 gün önce toplandığını aktaran Erol, bölge açısından önemli bir avantaj olduğunun altını çizdi. Hem vatandaşım hem üreticinin hem de çiftçinin emeğinin karşılığını alması için gerekenin yapılması gerektiğini ifade eden Erol, sezonun bereketli ve hayırlı olmasını diledi.

Dünyaca ünlü Aydın incirinde hasat heyecanı

İncirin başkenti olarak bilinen Aydın'da sarı lop ve Bursa siyahı cinsi ürünlerde üretici, Tüccar ve tüketicinin memnun olduğu sezonda rekoltenin 25.000 ile 30.000 ton arasında gerçekleşmesi bekleniyor. İncirlerden yaklaşık 100 milyon dolarlık da ihracat getirisi beklenmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN