Türkiye'nin üretim merkezlerinde hasat mevsimi hızlı devam ediyor. Yaz mevsiminde artan çalışmalara yetişmekte zorlanan üreticiler her sezon farklı ürün kaldırıyor. Türkiye'de %12'lik üretimi karşılayan Niğde geçtiğimiz yıl 240.500 dekor alanda 551.000 ton rekolte sağladı. Niğde'nin verimli topraklarında yetişiyor Rusya, Irak, Suriye ve Hindistan olmak üzere birçok farklı ülkeye gönderiliyor.
Türkiye'de elma denildiğinde akla ilk olarak Amasya gelse de Niğde'nin de hatırı sayılır bir payı bulunuyor. Niğde'de hasat edilen elmalar Rusya, Irak, Suriye ve Hindistan başta olmak üzere birçok farklı ülkeye gönderiliyor. Niğde Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan, Ağustos ayında başlayan elma hasadının Ekim ayı sonuna kadar devam edeceğini söyledi. İklim şartları rekolte beklentisini düşürüyor 350 bin ton civarında ürün toplanması bekleniyor.
DÜNYANIN ÜÇÜNCÜSÜ
Elma üretimi denildiğinde dünyada 3. sıraya yerleşen Türkiye birbirinden lezzetli ürünlere ev sahipliği yapıyor. Türkiye'deki üretim hakkında açıklamalarda bulunan Niğde Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan, geçtiğimiz yıl üretimi Türkiye genelinde 4 milyon 715.000 ton civarında olduğunu belirtti. Bu yıl bir dalgalanma olduğunu ifade eden Kaplan, %30-40 civarında geçtiğimiz yıla göre daha az üretim olduğuna değindi.
Türkiye'de elma üretiminde Niğde'nin 3 sırada yer aldığını dile getiren Kaplan, “Geçen yıl üretimimiz yaklaşık 552 bin ton civarındaydı ama bu rakam bu yıl 370 bin tonlara düşecek gibi. Bunun da birçok sebebi var, tarım bir şeye bağlı değil. Yağmur, sıcaklıklarının çok fazla olması, Haziran dökümünün az olması, rüzgarlı geçmesi gibi parametreler var. Özellikle yüksek olmayan, suya daha ihtiyaç duyan, güneşi gören yerlerde meyve yok. Hepsini birleştirdiğimizde iklimsel sebeplere bağlı olarak bir azalma var" dedi.
KİLOSU 13 TL'DEN SATILIYOR
Elma fiyatlarının Bu yıl 13 TL ile 19 TL arasında değişiklik gösterdiğini ifade eden Kaplan, üreticilerin fiyattan memnun olduğunu dile getirdi. 900 dönüm alanda elma üretimi yapan Ali Bülbül, bu yıl 4.000 ton civarında ürün beklentisi olduğunun altını çizdi. Bülbül, toplanan ürünlerin yurt dışına ihraç edildiğini aktardı.
Üretici Erkan Kocaer, ihracat beklentilerine uygun modern tarım teknolojileri ile ürün yetiştirmeye çalıştıklarını ifade etti. Kasaptan budamaya, ihracat ve iç pazar için modern yeni çeşitlerle elma yetiştirdiklerini ifade eden Kocaer, “Türk tarımına katkıda bulunuyoruz. Hem iç piyasada insanlarımızın yiyebileceği hem de ihracata, yola dayanıklı ürünler yetiştiriyoruz. Ürünlerimizin yüzde 90'ı ihracata gidiyor" sözlerini dile getirdi.