Dünyada en fazla ekmek israfı yapan ülkeler listesi açıklandı! Türkiye'nin bulunduğu sıra ise içler acısı! 4,3 ton ekmek çöpe gidiyor...
Son yıllarda, dünya genelinde gıda israfı endişe verici bir seviyeye ulaşarak milyonlarca insanın gıda kriziyle karşı karşıya kalmasına neden oldu. Birleşmiş Milletler raporlarına göre, yıllık üretilen gıdanın yaklaşık üçte biri israf ediliyor; bu da dünya genelinde 1,3 milyar ton yiyeceğin çöpe gitmesi anlamına geliyor.
Gıda israfının bu kadar büyük bir boyuta ulaşmasının ardında üretim fazlası, lojistik sorunlar, ambalajlama hataları ve tüketici alışkanlıkları yer alıyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, dünya çapında bazı bölgeler obezite ile mücadele ederken, 828 milyon insan açlıkla karşı karşıya kalıyor.
TÜRKİYE'DEKİ DURUM: EN ÇOK EKMEK İSRAF EDEN ÜÇÜNCÜ ÜLKE
Türkiye, dünyada en çok ekmek israf eden üçüncü ülke olarak öne çıkıyor. Gıda israfını azaltma konusundaki eksiklikler, bilinçsiz tüketim alışkanlıklarından kaynaklanıyor. Doç. Dr. Emre Hastaoğlu, "Dünyada en çok ekmek israf eden 3. ülke haline gelmemizin en büyük nedeni bilinçsiz olmamız. Gıda israfını azaltmanın bir yolu da planlı ve bilinçli alışveriş yapmaktır. Bu listeyi yaparken de bütçemize uygun ihtiyacımız olan şeyleri ihtiyacımız kadar almamız gerekir" şeklinde açıklamada bulundu.
GIDA İSRAFININ KÜRESEL ÖLÇEKTEKİ BOYUTU
Hastaoğlu, dünya genelinde üretilen gıdanın üçte birinin israf edildiğini vurgulayarak, “Gıda bizim gezegenle aramızda kurduğumuz en önemli bağ. Gıda israfı, tüketilebilir düzeyde ki gıdanın ya tüketilmez hale gelmesi ya da son kullanma tarihinin geçmesiyle birlikte artık insanların tüketemeyeceği aşamaya gelmesi demektir. Dünyada üretilen gıdanın 3’te 1’i israf ediliyor. Bu durum tüketilmeden israf olması demek. Hasattan son tüketiciye kadar herkesin sorumluluğunda olan, bu süreç içerisinde herkesi etkileyebilecek sadece gıda üreticisini değil hem çevreyi hem doğayı hem de gelecek nesilleri etkileyecek unsurlar arasında yer almakta. 2023 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün açıkladığı rapora göre yılda 1,3 milyar ton gıda israf ediliyor. Ülkemizde ise günde 4,3 milyon adet ekmek israf ediliyor. Genel olarak bakıldığında dünyada üretilen gıdanın 3'te birinin israf edilmesi çok büyük ve ciddi bir oran. 2050 yılında nüfus artışıyla gıda ihtiyacımız yüzde 60 oranında artacağın ön görülmekte. Biz gıda israfının yarısını bile engellesek 2040-2050 yıllarında yaşanması muhtemel olan gıda savaşının da önüne geçebilir” dedi.
İSRAFI AZALTMANIN YOLU: BİLİNÇLİ TÜKETİM VE PLANLI ALIŞVERİŞ
Gıda israfını azaltmanın en etkili yolu bilinçli tüketim ve planlı alışveriş olarak öne çıkıyor. Hastaoğlu, “Eskiden bu kadar gıda çeşitlerine ve miktarına kolay ulaşım sağlayamıyorduk. İsrafı azaltma yolunun en başında bilinçli tüketim yer alıyor. Bizler ekmek yere düşünce öpüp başımız üstüne koyan toplum içerisindeyken dünyada en çok ekmek israf eden 3. Ülke haline gelmemizin en büyük nedeni bilinçsiz olmamız yer alıyor. Gıda israfını önlemenin en önemli etkeni, yiyeceklerin tekrar kullanabilir olmasını aile halkının biliyor olması. Örneği bugün pilav yaptık ve arttıysa yarın kadınbudu köfteye dönüştürebiliriz. Günümüzde yaşanan açlığın sebebi yetersiz gıda üretimi değil gıdanın yetersiz ve dengesiz dağılımı olduğunu görüyoruz. Dünyanın bir kısmında obeziteyle mücadele yaşanırken bir kısımda açlıkla mücadele ediliyor. Gıda israfını azaltmanın bir yolu da planlı ve bilinçli alışveriş yapmaktır. Özellikle ramazan ayında da tavsiye edilir. Açken alışveriş yapılmaması önemlidir çünkü ihtiyacımız olmayan yiyecekleri de ister hale geliriz alırız ve doyduktan sonra tüketmeyebiliriz. Alışverişe çıktığımızda bir liste yapmalıyız. Bu listeyi yaparken de bütçemize uygun ihtiyacımız olan şeyleri ihtiyacımız kadar almamız gerekir” ifadelerini kullandı.