Dünya devi Dior'a kayyum! 57 dolarlık çantaya 2 bin 780 dolarlık fiyat

Dünya devi Dior'a kayyum! 57 dolarlık çantaya 2 bin 780 dolarlık fiyat

Dünyaca ünlü çanta markası Dior'un, tedarikçilerine çantaları 57 euro'ya ürettirip müşterilere 2 bin 790 euro'ya sattığı ortaya çıktı. 2 bin 780 dolara satılan çantalara 57 dolar ödendiği tespit edilince firmalara kayyum atandı.

Dünyaca ünlü lüks çanta markası Dior, tedarik zinciri ve üretim süreçlerindeki skandal iddialarla sarsılıyor. Milano'daki İtalyan savcılar tarafından yürütülen soruşturmalarda, Dior’un üçüncü taraf tedarikçilerini kullanarak çantaları 57 euro'ya ürettirip, mağazalarda 2.780 euro'ya sattığı ortaya çıktı.

ÜRETİM MALİYETLERİ VE FİYAT FARKI

Geçen ay, Reuters tarafından incelenen belgeler, Dior’un bir tedarikçiye yaklaşık 2 bin 780 euro'ya satılan çantalar üretmesi için sadece 57 euro ödediğini ortaya koydu. Bu maliyetlere deri gibi hammaddeler dahil değildi. Savcılık belgesine göre, Dior’un ilgili birimi, müteahhit şirketlerin fiili çalışma koşullarını veya teknik yeteneklerini kontrol etmek için gerekli önlemleri almamıştı.

İŞÇİ İSTİSMARI VE ÇALIŞMA KOŞULLARI

Mart ve nisan aylarında yapılan soruşturmalarda, müfettişler işçilerin tesiste uyuduğuna ve bu nedenle günün her saati çanta üretilebildiğine dair kanıtlar buldu. Elektrik tüketimi verileri, çalışmaların geceleri ve tatil günlerinde de sürdüğünü gösterdi. Savcılar, taşeronların Çin'e ait firmalar olduğunu ve işçilerin çoğunun Çin'den geldiğini belirtti. İki işçinin ülkede yasadışı olarak yaşadığı, diğer yedi kişinin ise gerekli belgeleri olmadan çalıştığı tespit edildi. İşçilerin makineleri daha hızlı çalıştırabilmesi için yapıştırma ve fırçalama makinelerindeki güvenlik cihazlarının kaldırıldığı da soruşturma raporunda yer aldı.

KAYYUM ATANDI

LVMH, Business Insider'ın yorum talebine hemen yanıt vermezken, The Wall Street Journal'ın bildirdiğine göre, mahkeme belgeleri Dior'un tedarik zincirindeki iyileştirmeleri vurgulayan bir not sunduğunu gösterdi. Soruşturma genişletildi ve lüks şirket, tedarikçilerini gerektiği gibi denetlememekle suçlandı. Firmalara kayyum atanması da alınan önlemler arasında yer aldı.

DİĞER MARKALAR DA RADAR ALTINDA

Dior’un yanı sıra diğer ünlü markalar da benzer skandallarla gündeme geliyor. Armani’nin mağazalarda bin 900 dolardan fazla fiyata satılan ürünler için müteahhitlere çanta başına sadece 99 dolar ödediği ortaya çıkmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN