Direksiyon sınavlarından sonra yeni bir düzenleme daha! Bu hatayı yapana 5 yıl sınava giremeyecek

Direksiyon sınavlarından sonra yeni bir düzenleme daha! Bu hatayı yapana 5 yıl sınava giremeyecek

Sürücü ve sürücü adayları ile ilgili yeni kararlar alınmaya devam ediyor. Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Direksiyon sınavlarının ardından bir düzenleme daha geldi. Bu hatayı yapanın cezası ağır olacak. Bu hataya düşenlere 5 yıl boyunca sınava katılamayacak. İşte düzenlemenin detayları…

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik doğrultusunda direksiyon eğitim sınavları için yeni düzenlemeler gelmeye devam ediyor. İl veya ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından belirlenmiş olan ve ilgili mevzuat kapsamında onay alınmış iki farklı rota üzerinde sınavlar gerçekleştirilecek.

Engelli kursiyerlerin kendisine ait veya temin edebileceğim standartlara ve engel durumuna uygun başka bir araç ile eğitim alarak sınavlara giriş yapabilecek. Bunun yanı sıra kurum açma işlemlerinde resmi kurum ve kuruluşlardan alınması gereken belgelerin ilgili kurumlardan kaynaklanan gecikmeler nedeniyle bir ay, inceleme raporunda belirtilen eksiklerin giderilmesi amacıyla 20 gün ek süre tanınacak.

NAKİL HAKKI TANINACAK

Kurslara kayıt yaptıran adayların yeni tip Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartını ibraz etme zorunluluğu getirilecek. Bununla birlikte sahada yaşanan sıkıntıların giderilmesi, sahteciliğin önlenmesi kapsamında kayıp esnasında kurs tarafından kursiyerin fotoğrafı çekilecek. Sisteme aktarılacak kursiyerin fotoğraf ve bilgilerinin kendine ait olduğu ilişkin teyit sağlandıktan sonra kursiyer için düzenlenen fatura ve özel MTSK Modülüne işlenmesi ile birlikte mali bakımdan kayıt dışının önüne geçilmiş olacak.

ehliyet-aa.jpg

Direksiyon eğitim dersi için ilk 4 sınavda başarısız olan adaylar istemesi durumunda ikinci 4 sınav hakkını kullanmak üzere başka bir kursa nakil yaptırma hakkını da elinde bulunduruyor.

Teorik sınavlarda başarısız olarak kursiyerler ise kendi isteğiyle kaydını sildirenlerde dahil olmak üzere direksiyon eğitim dersi sınavlarında başarısız duruma düşenler 3 yıl içerisinde yeniden kursa kayıt yaptırarak teorik eğitim ve sınavlarda muaf tutulacak.

Askerlik görevi, hamilelik, doğum veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunan adayların sınav haklarının dondurulması ile birlikte mazeret süreleri bitiminde kalan sınav haklarını kullanma hakkına sahip olacak.

E-Sınav Başvurusu – Gözde Sürücü Kursu

40 DAKİKA SÜRE TANINACAK

Uygulama sınavlarındaki süre 40 dakikaya kadar uzatılacak. Sınavlarda başarılı olan adayların elektronik ortamda düzenlenen Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Sertifikasını e-devlet sistemi üzerinden erişime açılacak.

Sınavlar 07.00-18.00 yerine 07.00-21.00 saatleri arasında yapılacak olmakla birlikte her kursiyer için 35 dakikalık uygulama sınav süresi 40 dakikaya yükseltilecek. Sınav yürütme Komisyonu sınav sabahı yapılan toplantıda çekilen kura ile birlikte belirlenen güzergahta yol izleyecek.

EHLİYET SINAVI DEĞİŞİKLİĞİ 2024 | Direksiyon sınavı kaç dakika oldu? Ehliyet sınavı kaç park hakkı var? - Son dakika Haberler haberleri - Fotomaç

Adayların geri park uygulaması kapsamında konular arasında tek hamle de girememesi durumunda aynı hamleyi bir kez daha yapabilme hakkı tanınacak. Karayolları Trafik yönetmeliğinin 85. maddesinin 2. fıkrasındaki şartları taşıyan adaylar A1 sınıfı sertifika almak isteyenler ile birlikte yönetmelikte belirtilen direksiyon eğitim dersi saatinin yarısı kadar eğitim alarak direksiyon eğitimi derslerinde uygulama sınavında başarılı olmaları durumunda A1 sertifikası alabilecek.

Eğitime sınav araçlarının yaşları göz önüne alınarak fabrikada imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılında 1 yaşında kabul edilerek hesaplanacak.

5 YIL SINAVA KATILAMAYACAK

Direksiyon sınavında adaylar, komisyonların veya diğer görevlilerin çalışmasına tehdit, hakaret veya zor kullanarak engelleyerek ya da engellettirerek başkasının yerine sınava girenler veya girmeye teşebbüs edenler için de ağır cezalar geliyor. Kendisi yerine başkasını sınava sokan adaylar ya da buna teşebbüs edenler için 5580 sayılı kanun kapsamında 5 yıl süreyle yapılan sınavlara katılamayacak.

Ehliyet sınav tarihleri ne zaman, sonuçlar nereden öğrenilir? 2022 Ehliyet sınavları ne zaman ve nasıl yapılacak?

Direksiyon eğitim dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonlarında bir günde 12 kursiyer yerine 10 kursiyer sınav yapabilecek.

İlçede gerçekleştirilecek sınav kapsamında direksiyon eğitim dersi sınavının uygulama ve değerlendirme komisyonunu olmaması ile birlikte sertifika sınıfı için başka ilçelerden görevlendirme yapılabilecek.

Sınav komisyonu sınavdan bir gün öncesinde eğitim verilecek sınavın yapılacağı güzergahta inceleme yapacaktır. Uygulama alanlarında kursiyerin araç kullanmasını kolaylaştıracak işaretlerin bulunması ile birlikte güzergahta sınavın gerçekleştirilmesine engel teşkil edecek durumların olup olmadığı tespit edilecektir.

Sürücü adayları dikkat! Ehliyet sınavı değişiyor - Personel Sağlık Net

Eğitim ve sınavlarda ise otomobil sınıfı için dar alan en fazla 3 hamlede geri dönüş yapma hakkı sunarken tahliye yolda araç kullanma, motosiklet grubu ise dar alanda dönüş yapma fırsatı yakalayacak.

Yönetmelik değişikliği kapsamında direksiyon eğitimi dersi sınavı uygulama ve değerlendirme komisyonu üyeleri ile direksiyon usta öğreticileri, yapılan değişikliklere intibakının sağlanması amacıyla en geç 2 yıl içerisinde hizmet içi tamamlama eğitimine alınacak.

Yapılan düzenlemelerin 6 ay içerisinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN