Kâr etmeyince tavukları kesime gönderdiler! Yumurta fiyatlarına yine zam geldi

Kâr etmeyince tavukları kesime gönderdiler! Yumurta fiyatlarına yine zam geldi

Yumurta üreticisi, kâr etmediği için tavuklarını kesime gönderince yumurta fiyatlarına yeni zam geldi. İşte, zamlı yumurta fiyatları...

Yılbaşından bu yana gıda fiyatlarının artış hızı kesilmedi. Gıda enflasyonunda Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında birinci sırada olan Türkiye'de gıda fiyatları yükselmeye devam ediyor. Yoksulluk derinleşirken vatandaşlar ve çiftçiler isyanda. Vatandaşın temel gıda maddelerinden biri olan yumurta fiyatlarına da zam geldi.

YUMURTA FİYATLARINA ZAM GELDİ

Ekonomim'den Veysel Ağdar'ın haberine göre, arz-talep dengesizliği, yumurta fiyatlarına artış olarak yansıdı. Bunun üzerine bir de ömrünü tamamlamış ve az yumurtlayan tavukların kesime gitmesi eklenince toptancı piyasalarda yumurta fiyatına 35 kuruş zam geldi.

Türkiye'nin önemli yumurta üretim merkezlerinden Afyon ve Kayseri'de toptancı piyasalarda yumurta fiyatları 35 kuruş arttı. Geçen hafta Afyon'un Başmakçı ilçesinde tanesi 2,75 TL olan duble yumurta 3,10 TL'ye çıkarken kılavuz yumurtanın tanesi de 1,55 TL'den 1,90 TL'ye çıktı. Kayseri'de tanesi 2,66 TL olan duble yumurta 3,01 TL'ye, 1,70 TL olan kılavuz yumurta da 2,05 TL'ye çıktı.

ÜRETİCİ KÂR ETMEYİNCE TAVUKLAR KESİME GÖNDERİLDİ

Kaytaş Yumurta A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt, yumurtadaki fiyat artışının arz-talep dengesizliğinden kaynaklandığını söyledi. Yumurta fiyatlarının son 2 aydır düşme eğiliminde olduğunu ve üreticinin maliyetinin altında fiyatla satış yaptığını kaydeden Ahmet Behiç Salt, şöyle konuştu:

"Kâr etmeyen üretici elindeki yumurtlama ömrünü tamamlamış tavukları (çıkma) kesime gönderdi. Bu da piyasada arz eksikliği yarattı. Bu 6 ayda anca kendine gelir. Şu anki arz talebi karşılayamıyor. Bu da fiyatlara yansıdı."

1 YUMURTA 1 DAL SİGARA ETMİYOR

Şu an 1 adet yumurtanın 1 dal sigara fiyatının altında olduğunu belirten Ahmet Behiç Salt, yumurta üreticisinin girdi maliyetleri göz önüne alınarak desteklenmesi gerektiğini kaydetti. İhracat fiyatlarının da iç piyasanın altında seyrettiğini vurgulayan Ahmet Behiç Salt, dış piyasanın da kılavuz, yarka, piliç sınıfı küçük boy yumurta istediğini sözlerine ekledi.

guncel-yumurta-fiyatlari.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN