Bu bitkileri sonbaharda sakın budamayın, yoksa ne meyve veriyor ne çiçek! İşte sonbaharda budanmaması gereken bitkiler

Bu bitkileri sonbaharda sakın budamayın, yoksa ne meyve veriyor ne çiçek! İşte sonbaharda budanmaması gereken bitkiler

Bu bitkileri sakın sonbaharda budamayın! Eğer yaparsanız ne meyve veriyor ne de çiçek! İşte sonbaharda budanmaması gereken bitkiler...

Sonbahar, peyzaj ve bahçe düzenlemesi açısından önemli bir dönemdir. Bu mevsimde yapılacak doğru budama işlemleri, bitkilerin bir sonraki sezon sağlıklı ve güçlü büyümesini sağlar. Ancak her bitki için sonbahar budaması uygun değildir. Yanlış zamanda yapılan budama, bitkinin gelişimini olumsuz etkileyebilir, çiçeklenme ya da meyve verme kapasitesini düşürebilir. Bu nedenle bazı bitkiler, sonbaharda budanmamalıdır.

İŞTE SONBAHAR BUDAMASINDAN KAÇINILMASI GEREKEN BİTKİLER

Sonbaharda budanınca küsüyorlar! İşte, sonbaharda budanmaması gereken bitkiler...

1. Açelya, Orman Gülü ve Kamelya

Bu bitkiler, yıl boyunca bir kez çiçeklenme eğilimindedir. Çiçeklenmeleri genellikle ilkbaharda gerçekleşir ve bu dönemin ardından yapraklarını dökmeye başlarlar. Bu türler için ideal budama zamanı yaz aylarıdır. Sonbaharda budandıklarında, bir sonraki sezon çiçeklenme miktarı ciddi şekilde azalabilir.

2. Leylak

Leylak, ilkbaharda tek bir çiçek dalgası veren ve etrafa yaydığı hoş kokusuyla bilinen bir bitkidir. Ancak çiçeklenme sonrası ilgi çekici görünümünü kaybeder. Bu bitkiyi sonbaharda değil, çiçeklenmenin ardından budamak daha doğru olacaktır.

3. Ortanca

Ortancaların farklı türleri farklı budama zamanlarına ihtiyaç duyar. Özellikle büyük mavi ve pembe çiçekli ortanca türleri, sonbaharda değil, ilkbaharın başında budanmalıdır. Sadece meşe ortancası sonbaharda budanmaya uygundur.

4. Ekinezya ve Kara Gözlü Susan

Bu çok yıllık çiçekler sonbaharda budanabilse de, kış aylarında tohumlarını kuşların beslenmesi için bırakmak faydalı olabilir. Bu şekilde bitki, ekosisteme katkı sağlamaya devam eder.

5. Eğrelti Otları

Sonbaharda yeşil yapraklarını kaybeden eğrelti otları, kışın rengini ve canlılığını yitirir. Bu bitkiler, sonbaharda budanmaktan hoşlanmaz. En iyi budama zamanı, kışın sonu veya ilkbaharın başıdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN