Çil çil altınları görenler gözlerine inanamadı! Koca bir hazine Akdeniz’de saklanmış! Yüzyıllardır aranılan hazine oradan çıktı

Çil çil altınları görenler gözlerine inanamadı! Koca bir hazine Akdeniz’de saklanmış! Yüzyıllardır aranılan hazine oradan çıktı

Dünyanın farklı noktalarında önemli keşiflere imza atılırken Akdeniz'de saklanan gizli hazine herkesi şaşkına çevirdi.50.000 adet sikke gün yüzüne çıkarılırken kıymetini de paha biçilemiyor. Son yılların en değerli hazinesi Akdeniz'den çıkarılırken çil çil altınları görenlerin gözleri de ışıl ışıl parladı. İşte Akdeniz'in kayıp hazinesi…

Sardinya'nın kuzeydoğu kıyılarında derinliklerine inen dalgıçlar, güneş ışığında parlayan şeylere yaklaştıkça gördükleri ile şaşkına döndü. Çil çil altınları gören dalgıçlar büyük bir sualtı hazinesini de gün yüzüne çıkardı. 4. yüzyılın ilk yarısını aydınlatan on binlerce antik tunç sikke, Akdeniz adasının Arzachena kasabası yakınlarındaki sahile çok yakın bir noktadan çıkarıldı. Yüzyıllarca orada saklanan altınlar ise görenlere hayrete düşürdü. Deniz otlarını arasında saklanan altınların kıymetine ise paha biçilemiyor. İşte Akdeniz'in kayıp hazinesi…

AKDENİZ'DE BÜYÜK KEŞİF

İtalya Kültür Bakanlığı, yapılan keşfin zaman çizelgesini gizli tutarken dalgıçların gördüğü metaller için geniş çaplı arkeolojik araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi. İtalya'da yer alan sanat koruma ekibi ve bakanlık denizaltı arkeoloji departmanı önderliğinde gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda büyük bir hazine ortaya çıktı. Keşif doğrultusunda ortaya çıkan altınların deniz çayırları ile sahil arasında kumlu bir alana yayıldığını aktardı. Şekillendirilmiş ve konumlandırılmış alan doğrultusunda gemi enkazının kalıntılarının bulunma ihtimalinin de yüksek olduğu belirtiliyor.

sardiya-altin-kesif.jpg

50.000 ALTIN GÜN YÜZÜNE ÇIKARILDI

Follis olarak tanımlanan altın sikkelerin sayısının ise 30.000 ile 50.000 arasında değişiklik gösterdiği vurgulandı. 2013 yılına döndüğümüzde ise İngiltere'nin Seaton kentinde yer alan 22.888 sikkeden daha önemli bir buluntu olduğu işaret edildi.

Afrika ve Doğu üretim amphora duvarlarına baktığımızda ise ortaya çıkarılan altınların yerel bir dalış meraklısı tarafından fark edildiği doğrulandı. Arkeoloji Müfettişliği, Kültürel Mirası Koruma Birimi Carabinieri ve Sardunya Carabinieri Sualtı Birimi'nin arasında yer aldığı çeşitli birimler ile birlikte eyalet ve yetkililerin de desteği ile sayısı 50.000'e ulaşan altın sikkelerin Akdeniz açıklarında olduğu doğrulandı.

akdenizde-milyonluk-kesif.jpg

HİÇBİR ŞEKİLDE BOZULMAMIŞ

Keşif doğrultusunda altın sikkelerin olağanüstü bir şekilde korunmuş durumda olduğu belirtildi. Yalnızca 4 parçada hasar tespit edilirken üzerindeki yazıların okunurluğu ise görenleri şaşkına çevirdi. Sikkelerin basım tarihinin MS 324'ten (Licinius'un sikkelerinden başlayarak) MS 346'nın öncesine kadar uzandığı görülüyor.

Belirlenen dönemler içerisinde basılmaya başlanan centenionales'lerin yokluğu ise altın sikkelerin yaşını da kesin olarak ortaya çıkarıyor. Belirlenen altınlarda birkaç önemli istisna olduğu ifade edilirken imparatorluğun o dönemden içerisinde faaliyet gösteren tüm darphanelerine adar İlerleyen bir çalışma sürdürülüyor.

sudan-altin-cikarmak.jpg

SON YILLARIN EN ÖNEMLİ KEŞFİ

Altın sikkelerin korunması ve analiz edilmesi amacıyla çalışmalar yürütülürken ABAP Genel Direktörü Luigi La Rocca "Arzachena sularında bulunan hazine, son yıllarda nümizmatik buluntular açısından en önemli keşiflerden birini temsil etmektedir." sözlerini dile getirdi.

Antik çağdan bu yana insanların ve malların en çok deniz yolunu kullandığını işaret eden La Rocca, denizin derinliklerinden çıkarılan arkeolojik mirasların zenginliğini işaret etti. Hem Doğa hem de insan eylemleri tarafından tehdit edilen bu mirasın oldukça naif olduğunu aktaran La Rocca, Bakanlığın en ileri kurtarma ve koruma teknikleri ve yenilikçi değerleme stratejileri yoluyla mirasın korunmasını son derece önemli olduğunu ifade etti.

Nümizmatik buluntular açısından son derece önemli bir yere sahip olan altın sikkelerin son yılların en önemli buluntuları olarak görülüyor. Antik Deniz ticareti ve Roma İmparatorluğu'nun geniş erişim alanına ışık tutacağı söylenen altın sikkeler üzerindeki çalışmalar da devam ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN