O ilimizde doğada kendi kendine yetişen C vitamini deposu meyvenin hasadı başladı! Çayı, reçeli, meyvesi... Öksürük, gribal enfeksiyonlar, gut, ateş düşürücü... Doğada kendi kendine yetişiyor, bilenler topluyor. Faydaları saymakla bitmiyor...
Doğada kendiliğinden yetişen kuşburnu meyvesinin hasadı başladı. Kış mevsiminde görülen birçok hastalığın şifa kapısı. Bilenlerin topladığı meyvenin faydaları saymakla bitmiyor. Tam bir kış dostu olan bu meyve çeşit çeşit şekillerde kışa saklanıyor.
Yozgat’ın Çekerek ilçesinde yaşayan vatandaşlar, dağ etekleri ve dere kenarlarında kendiliğinden yetişen kuşburnu meyvesini toplayarak kış hazırlıklarına başladı. Sonbaharın gelmesiyle olgunlaşan kuşburnu meyvesi, yöre halkı tarafından özenle toplanıp işleniyor.
BİN DERDE DEVA
Dikenli dallar arasında zahmetle toplanan ve C vitamini bakımından oldukça zengin olan kuşburnu, kış aylarında hastalıklara karşı korunmak amacıyla marmelat, reçel ve çay olarak tüketiliyor. Yörede "bin derde deva" olarak bilinen bu doğal şifa kaynağı, özellikle öksürük ve gribal enfeksiyonlara karşı etkili olmasıyla dikkat çekiyor. Kuşburnunun, alternatif tıpta sıkça tercih edilmesinin yanı sıra gut hastalığına iyi geldiği, idrar söktürücü ve ateş düşürücü özelliklere sahip olduğu da biliniyor.
Yozgat’ta doğadan kuşburnu toplayan Ramazan Gül, “Ankara’dan tatil için geldim, kuşburnu toplama zamanı şimdi, doğayı geziyoruz, kuşburnu topluyoruz. Kuşburnu gut hastalığına iyi geliyor, idrar söktürücü ve ateş düşürücü özellikleri var. Arkadaşımla geliyoruz yazın birlikte doğayı geziyoruz, piknik yapıp kuşburnu topluyoruz. Biz evde kuşburnunun çayını yapıp içiyoruz, reçelini yapıyoruz, satın almıyoruz, doğadan kendimiz topluyoruz.” diyerek bu doğal ürünün faydalarına dikkat çekti.