Çalışma saatleri artık böyle olacak! Yeni düzenleme geliyor: 40 saate düşebilir

Çalışma saatleri artık böyle olacak! Yeni düzenleme geliyor: 40 saate düşebilir

30 milyonu aşkın çalışanı doğrudan ilgilendiren düzenlemeler gündemde. Öyle ki bu düzenlemeler kapsamında çalışma saatleri, genel tatil ücretleri ve esnek çalışma sistemi ile haftalık ve yıllık izin uygulamaları baştan aşağı değişebilecek. İşte detaylar…

Türk İş Kanunu'nda önemli değişiklikler yapılması gündemde. 30 milyonu aşkın çalışanı doğrudan ilgilendiren bu düzenlemeler, ücretlerden çalışma saatlerine, genel tatil ücretlerinden esnek çalışmaya, haftalık izinden yıllık izne kadar birçok başlığı kapsıyor. Hükûmet, bu konuda kapsamlı bir yenilik sürecine hız verdi.

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında geçtiğimiz hafta düzenlenen Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında, Türk İş Kanunu'nda yapılacak değişiklikler masaya yatırıldı. Toplantıda, çalışma biçimlerinde ortaya çıkan ihtiyaçların tespitine yönelik teknik çalışmalar yapılması kararlaştırıldı.

calisma-saatlerine-yeni-duzenleme-1-001.jpg

YENİ NESİL ESNEK ÇALIŞMA MODELLERİ

Toplantıda, uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil esnek çalışma modellerine dair mevzuat değişikliği ihtiyaçlarının belirlenmesi gerektiği vurgulandı. Bu değişikliklerin, iş dünyası gerekleri ve iş-özel hayat dengesi göz önünde bulundurularak yapılması gerektiği ifade edildi.

ÇALIŞMA SAATLERİ DÜZENLEMESİ

Gündemdeki önemli değişikliklerden biri, çalışma saatlerinin düzenlenmesi. Mevcut uygulamada haftalık 45 saat olan çalışma süresinin, 40 saate düşürülmesi planlanıyor. Ayrıca, bazı meslek gruplarında uygulanan 48 saatlik çalışma sürelerinin de 40 saate indirilmesi öneriliyor. Bu düzenleme ile çalışanların daha dengeli bir iş yaşamı sürdürebilmesi ve iş verimliliğinin artırılması hedefleniyor.

Türk İş Kanunu'nda yapılacak bu düzenlemeler, çalışma saatleri, esnek çalışma modelleri ve iş-özel hayat dengesi gibi alanlarda önemli değişiklikler getirecek. Bu değişikliklerin, çalışanların yaşam kalitesini artırmayı ve iş dünyasının ihtiyaçlarını karşılamayı amaçladığı belirtiliyor. Hükûmet, bu düzenlemeleri uygulamaya geçirmeden önce ilgili paydaşların görüşlerini alarak kapsamlı bir çalışma yapmayı planlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN