Apartmanda gürültü yapanlar ceza ödeyecek! Bakanlık şikayet için telefon hattı açtı

Apartmanda gürültü yapanlar ceza ödeyecek! Bakanlık şikayet için telefon hattı açtı

Apartman dairesinde yaşayanlar Kat Mülkiyeti Kanunu'na uymak zorunda. İlgili yasa kapsamında apartmanda yaşayan herkesin uyması gereken bazı kurallar ve yükümlülükler var. İşte apartmanda gürültü yapmanın cezası...

Apartmanda yaşayanların birbirlerine karşı yükümlülüklerini yerine getirmemesi tartışmalara neden olabiliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, kurallara uymayanlar hem yüklü para cezaları ödemek zorunda kalıyor, hem evlerinden tahliye edilebiliyor. Üstelik bunun için tek bir şikayet yeterli oluyor.

APARTMANDA GÜRÜLTÜ YAPMANIN CEZASI NE KADAR?

2023 yılında komşularını rahatsız edenlerin ödediği ceza 4 bin 831 TL iken, 2024 yılı itibarıyla bu ceza yüzde 58 oranında zamlanarak 7 bin 667 TL'ye çıkarıldı.

Apartman yönetimi, komşular arasında huzuru sağlamak amacıyla ceza kesme yetkisine sahip. Fakat bu yetkinin kullanılabilmesi için apartman yöneticisinin göreve başladığında tüm daire sakinlerine uymaları gereken kuralları ve cezaları önceden bildirmiş olması gerekiyor. Yönetici, kurallara uymayanlara sadece para cezası verebiliyor; kiracıların tahliyesi için yetkisi bulunmuyor.

APARTMAN SAKİNLERİNİN HAKLARI NELER?

ABC'de yer alan habere göre, gürültü yapmayı alışkanlık haline getiren komşular hakkında zabıta veya karakola şikayet edilebilir ya da ALO 181 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Gürültü Şikayet Hattı'na ihbarda bulunulabilir. Bu durumda, gürültücü komşuya idari para cezası kesiliyor. Para cezalarına rağmen rahatsızlık devam ederse, Kat Mülkiyeti Kanunu apartman sakinlerine birleşerek o evi satın alma hakkı veriyor. Bu durumda, kiracı taşınmak, ev sahibi ise evini satmak zorunda kalıyor.

Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğ ile eğlence yerleri, fabrikalar, hizmet binaları, atölyeler, iş yerleri, konutlar ve ulaşım araçlarında gürültünün asgariye indirilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiği bildirildi. Gürültü yapanlara uygulanacak cezalar 2024 Ocak ayı itibarıyla yüzde 58,46 oranında zamlandı.

ARAÇLA GÜRÜLTÜ YAPMANIN CEZASI NE KADAR?

Keyfi olarak korna çalan veya sesli egzoz kullanarak gürültü yapan araç sahiplerine verilen ceza 23 bin 155 TL'ye çıkarıldı. Bu yüksek ceza, trafik gürültüsünü azaltmayı hedefliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN