Son 1 ayda Türkiye'den İsrail'e 88 gemi gitti, şu anda 4 gemi İsrail yolunda

Son 1 ayda Türkiye'den İsrail'e 88 gemi gitti, şu anda 4 gemi İsrail yolunda

Gazeteci Metin Cihan, Türkiye'nin İsrail'le ticari ilişkilerini kesmediğine dair bilgiler paylaştı. Uluslararası gemi trafiği verilerine göre Türkiye'den İsrail'e son bir ayda 88 gemi gitti. Türk hükümeti ticaretin durdurulduğu açıklasa da ihracatın diğer ülkeler eliyle devam ettiği iddia ediliyor. Hatta İsrail'in soykırım yaptığı Filistin de bu ülkelerden biri. DEVA Parti Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise Ticaret ve Dışişleri bakanlıklarının iddialarla ilgili açıklama yapmasını istedi.

Ticaret Bakanlığı, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu açıklamıştı. Uluslararası gemi trafiğini gösteren "marinetraffic" sitesinde yer alan verilere göre bugün Türkiye'den İsrail'e ulaşmak üzere 4 gemi yola çıktı. Son 1 ayda giden gemilerin sayısı ise 88 oldu.

Başından beri konuyla yakından ilgilenen Metin Cihan, “Peki, nasıl oluyor da İsrail ile ticareti resmi olarak durduğumuz halde bu gemiler İsrail'e gidebiliyor?” sorusuna ise şu cevabı verdi:

"İsrail'in Gazze'ye saldırıları başladıktan Ticaret Bakanımız başta olmak üzere yetkililer ve onların güdümlü gazetecileri İsrail ile ticareti reddettiler ya da kılıf uydurmaya çalıştılar. 6 ay bu böyle devam etti. Bu süre boyunca katliamlarını sürdüren İsrail ordusunun her tür ihtiyacını karşıladık. Seçim yenilgisinin ardından bu ticaret yetkililer tarafından nihayet itiraf edildi ve durdurulduğu açıklandı. Durduruldu mu? Hayır.

'FİLİSTİN'LE TİCARET YAPILIYORMUŞ GİBİ GÖSTERİLİYOR'

Hem Türkiye hem İsrail hükümetleri karşılıklı olarak sert açıklamalar yaparken bir yandan da bu ticaretin nasıl devam edebileceğini planlıyorlardı. Türkiye'nin ticareti durdurma kararına İsrail de aynı şekilde karşılık vermişti. Ama ticaret bir şekilde devam etmeliydi çünkü İsrail'in çelik, çimento, ham made, yiyecek, giyecek ve diğer birçok ihtiyacı tarafımızdan karşılanıyordu. Bunu tamamen kesmek orada ciddi sıkıntılara yol açacaktı. Yakıp yıkıp on binlerce insanını katlettikleri Filistin üzerinden halletmeye karar verdiler. İsrail, Türkiye'den ithalatı yasakladı ancak Filistin ile yapılıyormuş gibi devam etmesine izin verdi. Bir İsrail gazetesinde yer alan habere göre Türkiye'den yola çıkan geminin belgeleri Filistin olarak düzenleniyor. Gemi İsrail limanına yanaşıyor ve mallar İsrail'e teslim ediliyor. Bu yöntem için Filistin'de kurulu olan ve Türkiye'den yola çıkarken malın alıcısı olarak görünen şirkete %3-5 arası bir komisyon ödeniyor. Hepsi bu.

Bunu bir yerden daha doğrulayabiliriz. Birkaç gün önce İnan Mutlu, Ticaret Bakanlığı verilerini esas alan dış ticaret istatistiklerinde olağanüstü saçma bir şey fark etmişti. Katledilen, aç kalan, bombalanan, hayatta kalmaya çalışan Filistinlilerin bizden aldığı çelik, çimento vb. ürünlerde astronomik artışlar vardı. İşte onun da sebebi bu. Ticaret Bakanlığı İsrail ordusuna gönderilen malzemeyi bile Filistin'e gidiyormuş gibi gösteren bir düzenleme yapmıştı. İsrail ile anlaşarak böyle bir yöntem seçilmişti.

'AVRUPA'DAKİ ŞİRKETLER ÜZERİNDEN TİCARET DEVAM EDİYOR'

Başka yöntemler de var. Örneğin Yunanistan, Romanya, İtalya gibi ülkelerde kurulu şirketler üzerinden İsrail'e sevkiyatları gerçekleştiriyorlar. Bu üç ülkeye bazı ürünlerin ihracatında kağıt üstünde görünen yüksek artışın kaynağı da bu. Bir de İsrail'in petrol ve yakıt sevkiyatını yapıyor olduğumuz gerçeği var. İsrail kendi petrolü olmayan bir ülke. Tamamen dışa bağımlı. Bu ihtiyacını Azerbaycan'dan karşılıyor. Petrolün sevkiyatını yapmak da bize düşüyor. Karşılığında varil başına 80 sent (0.8$) alıyoruz.,

'ŞU ANA KADAR SIFIR YAPTIRIM UYGULANDI'

Bu konuda şu ana kadar 0 yaptırım uygulandı. Göstermelik bir yaptırım bile uygulanmadı. Çünkü biz İsrail'i zora sokacak hiçbir şey yapmadık. Sadece lafta atıp tutuyoruz, kınıyoruz, lanetliyoruz. Ne ihtiyaçları varsa karşılamaya devam ediyoruz. Filistin halkı için ise onların işine yarayacak hiçbir şey yapmadık. Sadece dua falan ediyoruz."

DEVA PARTİLİ YENEROĞLU BAKANLIKLARA SESLENDİ

DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da Ticaret ve Dışişleri bakanlıklarının konuyla ilgili açıklama yapmasını istedi. İsrail'le ticaret iddialarının ciddi kaynaklara dayandığını belirten Yeneroğlu,"Filistin’de açık bir soykırıma girişen İsrail’e karşı bir yandan kürsülerden en ağır sözler dile getirilerken diğer yandan gemiler dolusu malın ulaştırıldığı iddiaları derhal açıklığa kavuşturulmalıdır." dedi.

Sosyal medya hesabında yaptığı paylaşıma Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidanı da etiketleyen Yeneroğlu şu ifadeleri kullandı:

"İsrail’le yapılan ticaretin durmadığı aksine tüm yoğunluğuyla devam ettiği, ticaretin kağıt üzerinde Filistin’den sürdürüldüğü; çelik, çimento, ham madde, yiyecek, giyecek pek çok malın İsrail’e satışına devam ettirildiği veya aracılık yapıldığı iddialarına dair Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ivedilikle açıklama yapmak zorundadır!

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerinden hareketle yapılan analizlere göre İsrail’e giden malları Filistin'e gidiyormuş gibi göstererek veya farklı ülkeler üzerinden sevkiyat yaptırılarak, ayrıca Azerbaycan'ın petrol sevkiyatını Türkiye üzerinden sürdürerek İsrail ile ticaretin yoğun olarak sürdürüldüğü iddiaları çok ciddi kaynaklara dayanıyor.

Tarihin gördüğü en büyük katliamlardan birini tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleştiren, Filistin’de açık bir soykırıma girişen İsrail’e karşı bir yandan kürsülerden en ağır sözler dile getirilerken diğer yandan gemiler dolusu malın İsrail’e ulaştırıldığı iddiaları derhal açıklığa kavuşturulmalıdır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN