Akbank, izinsiz erişim iddialarına yanıt verdi: “Yanlış ve yanıltıcı iddialar”

Akbank, izinsiz erişim iddialarına yanıt verdi: “Yanlış ve yanıltıcı iddialar”

Akbank müşterileri, mobil bankacılık hesaplarına izinsiz giriş yapılarak paralarının farklı kişilere transfer edildiği ve adlarına çeşitli krediler çekildiğini öne sürmüştü. Akbank, konuyla ilgili KARAR’a yaptığı açıklamada bu iddiaların “yanlış veya yanıltıcı” olduğunu ve güvenlik alanında en çok yatırım yapan bankalardan biri olduklarını ifade etti.

SEMA KIZILARSLAN

Mobil bankacılık uygulamasında yaşanan izinsiz erişim vakalarına ilişkin olarak Akbank, KARAR’a konuştu.

Bazı Akbank müşterileri, hesaplarına izinsiz giriş yapılarak adlarına kredi çekildiğini ve bu kredilerin başka kişilere transfer edildiğini iddia etti.

Mağdur olan kullanıcılar, sosyal medya platformları üzerinden şikayetlerini dile getirerek, bankanın hesap güvenliği ve koruma önlemlerinin yetersiz olduğunu öne sürdü.

“YANLIŞ VE YANILTICI İDDİALAR FİNANSAL SİSTEME ZARAR VERİR”

Akbank, bu iddiaların “yanlış veya yanıltıcı” olduğunu ve “dolandırıcılık ve siber suçların yalnızca Akbank'ı değil, tüm bankacılık sektörünü etkilediğine” dikkat çekti.

Açıklamada Akbank’ın güvenlik protokollerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) güvenlik mevzuatları doğrultusunda tam ve eksiksiz olarak uyguladığına dikkat çekildi.

“Yanlış veya yanıltıcı” iddiaların finansal piyasaların sürekliliği ve güvenilirliği açısından ciddi zararlar doğurabileceğine dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

“Öncelikle internet ve mobil bankacılık platformlarında yaşanan dolandırıcılık ve siber suçların tüm bankacılık sektörünü etkileyen ve bu nedenle de ulusal otoriteler liderliğinde mücadele edilen bir husus olduğunu vurgulamak isteriz. Bankamız da bu kapsamda, tüm yasal mevzuatlar ve hukuki yükümlülükler çerçevesinde bu sorun ile mücadelesini tüm birimleri ile sürdürmektedir.

Bu doğrultuda sizleri bilgilendirmek isteriz ki, Akbank olarak tüm güvenlik protokollerini BDDK’nın ilgili güvenlik mevzuatları nezdinde tam ve eksiksiz olarak sağlamaktayız. Ayrıca tüm sistemlerimiz güvenlik değerlendirmelerinden ve testlerinden geçirilmekte; 7 gün 24 saat korunmakta ve izlenmekte, teknoloji ve süreç yetkinlikleri alanında uzman bağımsız firmalara test ettirilmekte ve iç ve bağımsız denetçiler tarafından denetlenmektedir.”

“BAĞIMSIZ DENETÇİLERLE SÜREKLİ KONTROL ALTINDAYIZ”

“Bu güçlü protokollerle birlikte Akbank’ta bilgi güvenliği, yüksek standartlarda bir teknoloji sistemiyle sağlanmaktadır. Değişen tehditlere uyumlu olarak en yeni teknolojiler konumlandırılmakta, süreçler yeni tehditlere göre düzenlenmektedir. Tüm bu çalışmalar ise bu konuda, nitelikli insan kaynağı ile yürütülmektedir. Bankamız, bu çalışmalarla sektörde güvenlik alanında en çok yatırım yapan bankalardan biri konumundadır.

Öte yandan münferiden gerçekleşen her bir dolandırıcılık ve siber suç vakası Bankamızın ilgili birimleri tarafından dikkatle incelenmekte ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun bankalara atfettiği yükümlülükler çerçevesinde hukuki süreçlerle ele alınmaktadır. Tüm bu süreçlerde BDDK ve BTK gibi kurumların bilgi güvenliğine ilişkin yönlendirmelerine ve KVKK düzenlemelerine uyumlu çalışılmaktadır.

Tüm bunlarla birlikte, Bankamızın güvence ve denetiminde olmayan sistemler ve iletişim ağları üzerinden müşterilerimizin cihazlarına erişilmesi ihtimaline karşı, müşterilerimizin kullandığı cihazların güvenliğini sağladıklarından emin olması, bilgi güvenliği açısından kritik önem taşımaktadır. Bu doğrultuda tüm müşterilerimizi kişisel verilerinin güvenliğini sağlama konusunda sosyal medya ve gönderdiğimiz SMS’leraracılığıyla düzenli olarak bilgilendirmekteyiz.

Türkiye Bankalar Birliği de “Dolandırıcılık Olaylarına Yönelik Güvenlik Uyarısı” başlıklı ekli bildirisiyle kişilerin verilerini korumasının önemini ve aksiyon önerilerini kamuoyuna aktarmış ve bu yöndeki bildirimlerine devam etmektedir.

Tüm bunlar ışığında önemle altını çizmek isteriz ki, finansal siber suçlar ve dolandırıcılık vakalarıyla, müşteri hakları, finansal sistem ve kurum yükümlülükleri çerçevesinde topyekûn bir mücadele verirken, özellikle bir bankanın itibarını zedeleyecek şekilde yanlış ya da yanıltıcı nitelik taşıyabilecek iddiaları yaymak, finansal piyasaların sürekliliği ve güvenilirliği açısından büyük sakıncalar taşımaktadır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN