Stok yapın büyük zam kapıda! Ayçiçeğinde kıtlık başladı: Zeytinyağından sonra sıra onda

Stok yapın büyük zam kapıda! Ayçiçeğinde kıtlık başladı: Zeytinyağından sonra sıra onda

Kurak havaların en çok etkilediği alanlardan biri Ayçiçeği hasadı oldu. Öyle ki ayçiçeğinde neredeyse kıtlıkla karşılaşmak üzereyken fiyatlarında da ciddi artışlar beklendiği duyuruldu. Zeytinyağının akıl almaz fiyatlarından sonra sıra Ayçiçek yağına mı geliyor? İşte konuya ilişkin detaylar…

Adana'nın Kozan ilçesinde yaşanan aşırı sıcaklar, bu yıl ayçiçeği hasadının beklenenden erken başlamasına neden oldu. Ziraat Mühendisi ve üretici Barış Kurtaran, Mayıs ayında meydana gelen aşırı sıcakların, ayçiçeğinin olgunlaşma sürecini hızlandırdığını ancak bu durumun olumsuz sonuçlar doğurduğunu belirtti. Kurtaran'a göre, kuraklık sebebiyle rekolte geçen yıla göre yüzde 50'den fazla düşüş gösterdi.

yeni-proje-13.jpg

REKOLTE YETERSİZ

Kurtaran, kuraklığın etkisiyle tarlalarda dönüm başına 350-400 kilogram olan rekoltenin, birçok tarlada 200 kilogramın altına düştüğünü ifade etti. Bazı tarlalarda ise rekoltenin sadece 40-80 kilogram civarında kaldığını vurgulayan Kurtaran, Çukurova'nın genel ortalamasının ise 180 kilogram civarında olacağını söyledi. Aşırı sıcakların çiçek döneminde ayçiçeğini olumsuz etkilediğini belirten Kurtaran, bu durumun yanı sıra ayçiçeğinin yağ oranının da normalin altına düştüğünü ekledi.

yeni-proje-14.jpg

TARIM ÜRÜNLERİNDE KITLIK RİSKİ

Çukurova'da yaşanan bu rekolte düşüşü ve düşük yağ oranı, bölgedeki tarımsal üretimde ciddi kıtlık risklerini beraberinde getirebilir. Tarım uzmanları, gelecek dönemler için sulama sistemlerinin ve tarım politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN