IMF'nin son değerlendirmesine göre, Türkiye'de geçen yıl boyunca yapılan politika değişiklikleri, ülkenin genel ekonomik duruşunu güçlendirdi. IMF raporunda, Türkiye'nin enflasyonu düşürmeye yönelik kararlı adımlar attığı vurgulanarak enflasyonun daha da düşmesinin beklendiğini belirtti. Ancak, IMF raporunda güçlü ücret artışlarının enflasyon üzerindeki baskıyı artırabileceği uyarısı da yer alıyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'nin ekonomik politikalarındaki kararlı dönüşümü olumlu karşıladı. 27 Eylül'de yapılan açıklamada, geçen yıl başlatılan vergi ve harcama düzenlemelerinin mali disiplini güçlendirdiği ve ekonomik istikrarı sağlamaya yönelik çabalara önemli katkı sağladığı vurgulandı.
IMF, Türkiye'nin daha güçlü gelir politikalarına bağlı kalmasının kredibiliteyi artırdığını ve yatırımcı güvenini güçlendirdiğini belirtti. Bu sayede ekonomik dengesizlikler azalırken, ülke ekonomisi daha sağlam bir zemine oturtuldu.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'de yetkililerin kademeli politika ayarlaması çerçevesinde enflasyonun daha da düşmesinin beklendiğini bildirdi.
Vergi ve harcama önlemlerinin mali ihtiyatı yeniden sağlama çabalarını desteklediği belirtilen açıklamada, daha güçlü gelir politikalarına olan bağlılığın kredibiliteyi güçlendirdiği vurgulandı.
Açıklamada, politika dönüşünün ekonomik dengesizlikleri azalttığı ve güveni yeniden canlandırdığı ifade edildi.
Sıkılaşan finansal koşulların iç talep üzerinde baskı oluşturmasıyla manşet enflasyonun düştüğüne işaret edilen açıklamada, piyasa duyarlılığının yerli ve yabancı yatırımcıların TL cinsinden varlıklara yönelmesiyle keskin bir şekilde iyileştiği, düşük emtia fiyatları, canlı ihracat ve azalan altın ithalatının hem brüt hem de net rezerv pozisyonunda büyük bir iyileşmeyi destekleyerek cari hesabı güçlendirdiği değerlendirmesinde bulunuldu.
YIL SONU ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 43
Ekonomik tahminlere de yer verilen açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 3, 2025'te yüzde 2,7, 2026'da yüzde 3,2, 2027'de yüzde 3,4, 2028'de yüzde 3,7 ve 2029'da yüzde 3,9 büyümesinin beklendiği belirtildi.
İşsizlik oranının gelecek yıl bir miktar artıştan sonra kademeli olarak düşeceği, bu yıl yüzde 9,3, 2025'te yüzde 9,9 ve takip eden yıllarda gerileyerek 2029'da yüzde 9,2 olacağının öngörüldüğü ifade edildi.
Yıl sonu enflasyon beklentisinin de bu yıl için yüzde 43, 2025'te yüzde 24, 2026'da yüzde 17,2, 2027'de yüzde 15,3 ve 2028 ile 2029'da yüzde 15 olduğu belirtilen açıklamada, cari açığın gayrisafi yurt içi hasılaya oranının bu yıl yüzde 2,2 olacağının, 2029'da yüzde 1,9'a gerileyeceğinin tahmin edildiği bildirildi.