Apartman aidatı ödeyenler dikkat! Fiyatlara sınırlama geldi: O rakamdan fazlasını ödemeyin

Apartman aidatı ödeyenler dikkat! Fiyatlara sınırlama geldi: O rakamdan fazlasını ödemeyin

Milyonlarca kiracıyı, ev sahibini yakından ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Apartmanda oturup da aidat ödeyenler bu sınırlamayı takip edin. Birçok kişinin haberi yok ama aidat fiyatlarına sınırlama geldi. İşte detaylar…

Apartman ve site gibi toplu yaşam alanlarında aidat ödemeleriyle ilgili önemli bir detay ortaya çıktı. Artık aidat ödemeleri için belirli bir fiyat sınırlaması getirildi ve kiracılar yalnızca bu sınıra kadar ödeme yapacak. İşte aidatlar ve kiracılara yönelik yeni düzenlemelerin detayları...

yeni-proje-15-001.jpg

AİDAT SORUMLULUĞU KİMDE?

Apartman ve site yönetiminde, ortak alanların bakımı ve çeşitli hizmetler için yapılan harcamalar, kat maliklerine ait sorumluluklar arasında yer alır. Bu harcamalar, kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi gibi hizmetleri, ana gayrimenkulün sigorta primleri, bakım, onarım giderleri ve ortak tesislerin işletme masraflarını içerir.

EV SAHİBİ VE KİRACILARIN SORUMLULUĞU

Genel kural olarak, apartman ve site gibi ortak alanlardaki genel giderler, bağımsız bölüm maliklerine, yani ev sahiplerine aittir. Ev sahibi dairesini kiraya verdiğinde, aidat ödeme yükümlülüğü ortadan kalkmaz. Kat Mülkiyeti Kanunu, aidat ve diğer gider avanslarına katılma yükümlülüğünü doğrudan kat maliklerine yükler. Ancak, kiracılar da bu giderlerin ödenmesinde kat maliklerine birlikte sorumlu tutulur.

yeni-proje-16-001.jpg

KİRACILARIN SORUMLULUĞU SINIRLI

Kanun, kiracıların sorumluluğunu belirli bir sınıra tabi tutar. Kiracılar, yalnızca kira bedeli kadar aidat ödemekle yükümlüdür. Yani kiracının sorumlu olduğu miktar, kira bedeli ile sınırlıdır ve bu ödeme kira borcundan düşülür. Bu düzenleme, kiracıların aidat borcundan yalnızca kira bedeli kadar sorumlu olacağını net bir şekilde belirtir.

yeni-proje-17.jpg

PRATİKTE NE ANLAMA GELİYOR?

Kiracıların ödemesi gereken aidat bedelinin ödenmemesi durumunda, ev sahibi bu borçtan sorumlu olacaktır ve yönetim tarafından başlatılacak hukuki işlemlerin muhatabı olacaktır. Ayrıca, demirbaş niteliğindeki harcamalar için toplanan gider avansına da kiracılar, kira bedeli kadar katkıda bulunmak zorundadır. Kiracı olarak, kira bedelini aşan aidat ödemelerinden sorumlu olmaktan kaçınamazlar.

Bu düzenleme, kiracılar için aidat ödemelerinde net bir sınır koyarken, ev sahiplerinin yükümlülüklerini de koruyarak adil bir denge sağlamayı amaçlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN